Kako su pali banjalučki specijalci pljačkaši

Autoput_pljacka

Specijalce MUP-a RS-a u medijima su nazivali čeličnim momcima, pisalo se da su obučeni da obavljaju najopasnije i najteže zadatke, da hvataju dilere, rješavaju talačke krize, čuvaju političare, a jučer je procurila skandalozna vijest kako su šestorica iz ovog najelitnijeg policijskog odjela u RS-u pod istragom zbog sumnje da su nedavno obavili filmsku pljačku blindiranog vozila na autoputu kod Gradiške, piše Dnevni list.

Detalji pljačke

Kako se moglo čuti, osumnjičene specijalce su policajci ove sedmice izveli iz njihove baze kod Banje Luke te ih odveli na ispitivanje o pljački blindiranog vozila iz kojeg je ukradeno 600.000 maraka. Malo je službenih informacija, novinari su pak neslužbeno doznali kako se istraga temelji na tragovima koje su istražitelji pronašli u Audiju A6 s kojim su pljačkaši nedavno presreli kombi s novcem.

Objavljena imena uhapšenih “specijalaca”, jedan osiguravao Vučića u Potočarima

Podsjetimo, u tom Audiju pljačkaši su 22. septembra pratili konvoj s novcem Unicredit banke, a kada su se konvoj zaustavio zbog puknute gume na srednjem zaštitarskom vozilu, istrčali su iz Audija i opljačkali zaštitare. Sve je izvedeno vrlo prefesionalno.

“Tri razbojnika su istrčala s puškama iz “Audija”, prišla blindiranom kombiju i izvukla suvozača Đurđa Bajića te tražili da im on i kolege predaju sav novac. Zaštitari su odbijali otvoriti vrata tovarnog prostora blindiranog vozila, gdje je bio novac. Razbojnici su zapucali, te su razvukli i ručni bacač raketa-zolju i zaprijetili im da će ih sve dignuti u zrak. Vidjevši da su razbojnici spremi pobiti ih, zaštitari su im otvorili vrata blindiranog vozila pa su pljačkaši uzeli nekoliko sigurnosnih kovčega s novcem i pobjegli. Nisu pokupili sav novac, samo jednu trećinu”, kazao je ranije izvor blizak istrazi.

Spominjalo se kako su pljačkaši imali vrlo savremenu opremu, da su čak nečim ometali GPS lokatore na blindiranim vozilima, te da su čak prije pljačke kamionom blokirali autoput kako bi mogli neometano obaviti posao. Naime, nakon što je konvoj s novcem prošao pored njih, razbojnici su za njima krenuli u Audiju, a jedan je kamion blokirao autoput kako niko ne bi mogao krenuti za njima. Nakon pljačke, taj se kamion sklonio.

Pronalazak Audija

Par dana kasnije Audi A6 koji je korišten u pljački, pronađen je sakriven u šumarku, u zaseoku Baraji, nedaleko od mjesta na kojem se pljačka i dogodila. Našao ga je mještanin sela Dragoja Zrnić. Kazao je kako je za pljačku čuo na televiziji, ali da u ranija dva dana nije primijetio ništa sumnjivo. Kroz selo, tvrdio je, dnevno prođe tek nekoliko automobila, pa je vjerovao da su se pljačkaši tu dovezli tokom noći, i na kraju zaseoka automobil su sakrili na imanju jedne nepokretne starice.

“Stali smo gore, pogledali ima auto ovdje iza u ovoj šumi. Nismo prilazili. Obavijestili smo policiju i oni su preuzeli sve radnje dalje. Audi je bio nekakav sive boje čini mi se i kao šatorsko krilo da je bilo pozadi pokriveno”, izjavio je tada Dragoja Zrnić.

Jučer je rečeno kako je upravo pronalazak tog Audija bio ključan za istragu.

“Tragovi iz ovog vozila policiju su doveli do jednog od osumnjičenih koji je odmah priveden i ispitan. Tada se klupko počelo odmotavati pa su privedeni i ostali. Istraga još nije završena i treba utvrditi kakve uloge su bile pojedinih osumnjičenih i jesu li imali pomagača iz zaštitarske agencije čije su vozilo opljačkali”, rekao je izvor blizak istrazi.

On je objasnio kako im je sumnjivo i to što su pojedini specijalci trošili više novca no što bi trebali imati. Navodno je jedan od privedenih specijalaca već pao na poligrafu, a dvojica su odbila poligrafsko ispitivanje.

O svemu se jučer oglasila i premijerka RS-a Željka Cvijanović i potvrdila da se istražuje umiješanost entitetskih policajaca u pljačku.

“Ljudi su privedeni na razgovore, skupljaju se određene informacije i provode sve operativne radnje kako bi se znalo postoji li opravdana sumnja”, rekla je Cvijanović.