Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hnk

Sindikati obrazovanja traže povećanje plate za 30 posto i isplatu jednokratne pomoći

Foto: Fena/Arhiv

Napominju kako odgovornost za štrajk nije na njima nego “na onima koji bi mogli učiniti da ga ne bude, ali očito to nemaju namjeru”

Koordinacija sindikata obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) uputila je Prijedlog za mirno rješavanje radnog spora nadležnim ministarstvima, a u predmetu spora su, među ostalim, isplata jednokratne pomoći po Uredbi Vlade FBiH, povećanje plaće 30 posto i napredovanje u struci.

Nakon što su sindikati osnovnih i srednjih škola HNK uredno i po zakonu najavili generalni štrajk koji treba započeti 4. septembra, iz nadležnih ministarstava Vlade nismo u zakonskom roku dobili nikakav odgovor niti poziv na mirno rješavanje radnog spora.

Napredovanje u struci

S obzirom da tokom dosadašnjih pregovora nismo postigli bilo kakav dogovor, a da je kolektivnim ugovorima za djelatnost srednjeg i osnovnog obrazovanja i Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova predviđeno mirenje, ovim putem upoznajemo cijelu javnost da smo još jednom uputili Prijedlog za mirno rješavanje radnog spora nadležnim ministarstvima, priopćeno je iz Koordinacije.

Predmet spora su i napredovanje u struci (mentor 8 i savjetnik 15 posto), najmanje 500 promoviranih, te vraćanje u ovo pravo onih koji su ta zvanja imali prije ukidanja, raspisivanje natječaja na neodređeno, 100 posto bolovanje do 42 dana odsustva, isplata tužbi, usklađivanje otpremnina prilikom odlaska u mirovinu s KU MUP-a HNK, sistematski pregledi, mjesečno usklađivanje toplog obroka s prosječnom plaćom isplaćenom u FBiH prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, potpisivanje Okvirnog sporazuma za zbrinjavanje radnika za čijim je radom djelomično ili potpuno prestala potreba.

“Budući da smo od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK u dopisu od 25. aprila dobili informaciju da nema kantonalne liste miritelja, to predlažemo da suprotna strana, ako prihvaća proces mirenja, u zakonom propisanom roku od pet dana, predloži miritelja s Liste miritelja i arbitara s koje se imenuju miritelji i arbitri u mirovna i arbitražna vijeća formirana za teritoriju Federacije BiH ili, u slučaju da suprotna strana ne bude imala prijedlog miritelja, da ministar navedenog ministarstva svojim rješenjem, prilikom imenovanja Mirovnog vijeća u ovom postupku, imenuje miritelja s gore navedene Liste”, navode.

Dodaju kako će ovaj dokument smatrati relevantnim u slučaju sudskog spora ako, u zakonom propisanom roku, iz Vlade ne odgovore i ne otpočnu s procesom mirenja.

Napominju kako odgovornost za štrajk nije na njima nego “na onima koji bi mogli učiniti da ga ne bude, ali očito to nemaju namjeru”.

“Nepoštivanjem zakonskih odredbi i manjkom socijalnog dijaloga ministri u Vladi HNK na čelu s Marijom Buhač još jednom pokazuju arogantan i bezobziran stav prema djelatnicima u srednjem i osnovnom obrazovanju”, stoji u priopćenju kojeg potpisuju Goran Miličević iz Sindikata učitelja HNK, te Josip Milić i Edina Čomić iz Sindikata srednjih škola HNK.