Uprkos odluci suda

Sindikati obrazovanja u USK-u nastavljaju generalni štrajk

strajk3

Iz sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja potvrđeno je i kako je odbijen Prijedlog Vlade USK o ispunjenju minimuma zahtjeva

Sindikat osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) neće postupiti po Rješenju Općinskog suda u Bihaću o privremenoj mjeri osiguranja da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama na području kantona.

-Naši pravni timovi će u roku od tri dana dati adekvatan pravni odgovor Sudu, koji je donio ovakvo Rješenje – rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Federacije BiH Selvedin Šatorović.

Iz sindikata su konstatovali da je ovakvo sudsko rješenje pokušaj razbijanja jedinstva sindikata, te su ga okarakterisali političkom mjerom.

-Ovo je prvi put da se donosi privremena mjera nekom sindikatu. Zaista je nelogično da smo mi i Sindikat srednjeg obrazovanja istog dana stupili u generalni štrajk, a da je samo protiv nas donesena privremena mjera o prekidu štrajka – riječi su predsjednice Sindikata predškolskog i srednjeg obrazovanja USK Zehre Hadžić.

Iz sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja potvrđeno je i kako je odbijen Prijedlog Vlade USK o ispunjenju minimuma zahtjeva.

-Zajednički ćemo nastaviti borbu za svoje dostojanstvo. Ovo neka bude jasna poruka Kantonalnoj vladi da nas nikakvim represivnim mjerama neće natjerati da odustanemo od svojih zahtjeva – dodao je Šatorović.

Članstva oba sindikata još jednom su ponovila zahtjeve o izjednačavanju osnovica za platu s ostalim budžetskim korisnicima, jasan i prihvatljiv termin za isplatu razlika plata od septembra 2018 godine, te rješavanje pitanja minulog staža.