Nakon pisanja Fokusa

Sindikati od Elektroprivrede tražili odgovore o GEOLP-u, u istragu se uključio i FUP

elektroprivreda-bih-dbs

Izvršni direktor Senad Sarajlić pokušao uvjeriti sindikaliste da je sve po zakonu. Formiranjem GEOLP-a prekršen je i Kolektivni ugovor

Nakon što je Fokus.ba otkrio kriminogenu pozadinu osnivanja zavisnog preduzeća GEOLP koje je u 100-postotnom vlasništvu Elektroprivrede BiH, uslijedio je hitan sastanak izvršnog direktora Elektroprivrede za proizvodnju Senada Sarajlića s direktorima sedam rudnika uglja i predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Prema zapisniku s ovog sastanka, a koji je u posjedu Fokusa, užarena tema je bila upravo GEOLP, odnosno navodi iz našeg teksta. Podsjetimo, naš portal objavio je informacije o tome da SIPA istražuje sumnjive okolnosti pod kojima GEOLP treba zbrinuti višak radnika iz rudnika, zatim o najavi gašenja laboratorija u rudnicima koji bi se prebacili u GEOLP s ciljem novog utvrđivanja kalorijske vrijednosti uglja. Sve je, kako smo objavili, povezano s otkupom uglja u ogromnim količinima od privatnih firmi poput Lagera iz Posušja.

Na spomenutom sastanku, održanom 24. januara, Sarajlić je pokušao uvjeriti predstavnike Sindikata da je novo zavisno društvo GEOLP „ispunilo po zakonu sve predviđene uslove koje je potrebno ispuniti da bi se bavilo djelatnostima koje su utvrđene“, te da će po sistematizaciji zapošljavati 97 radnika. Naveo je da će se premještanje radnika u GEOLP prvobitno vršiti na dobrovoljnoj osnovi.

Budući da su iz Sindikata, kako smo ranije objavili, zaključili da im GEOLP predstavlja potpunu nepoznanicu, posebno kada je riječ o njihovim pravima, Sarajlić je naveo da će radnici u GEOLP-u imati potpunu mogućnost osnivanja sindikata. Sastanku je prisustvovao i direktor GEOLP-a Emir Aliefendić koji je izjavio da je „realno očekivati da će radnopravni i materijalni status biti utvrđen u skladu s Kolektivnim ugovorom elektroenergetske djelatnosti u FBiH“.

Član 39 Kolektivnog ugovora koji je prekršen

S druge strane, kako nam je rečeno, ovim se rukovodstva Elektroprivrede BiH i GEOLP-a nastoje retroaktivno izvaditi iz nezakonitosti u koje su krenuli. Naime, GEOLP je osnovan 30. jula 2021. godine, više od godinu nakon što je na snagu stupio Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH.

U članu 39. stav 2. ovog kolektivnog ugovora kojim se poput zakonskog rješenja reguliraju prava radnika stoji da se „poslodavac obavezuje da neće ustupiti poslove registrirane djelatnosti drugim pravnim ili fizičkim licima čije bi ustupanje izazvalo otkaze ugovora o radu radnicima zaposlenim kod poslodavca“.

Upravo je to urađeno osnivanjem GEOLP-a i dosadašnjim tokom cjelokupnog procesa u vezi s formiranjem ovog zavisnog društva, čime je prekršen navedeni kolektivni ugovor. Kako saznajemo, u istragu se, osim SIPA-e uključila i Federalna uprava policije, dok uporedo Sindikat, kako nam je potvrđeno, kompletira dokumentaciju kako bi putem ovlaštenog pravnog zastupnika podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u ovom procesu.

Na sastanku Sarajlića s direktorima rudnika i predstavnicima Sindikata, otkriva zapisnik, razgovarano je i o onome što je prava pozadina osnivanja GEOLP-a, a o čemu je pisao Fokus – utvrđivanje kalorične vrijednosti uglja.

Predstavnici Samostalnog sindikata rudara su na tom sastanku upozorili Sarajlića da se spomenutoj djelatnosti dodjeljuje ozbiljan i odgovoran tretman te su pozvali rukovodstva rudnika uglja da u svim prilikama, kada se za to procijeni potreba, zahtijevaju arbitražu uzoraka.

Detalj iz zapisnika sa sastanka

Kako smo u ranijem tekstu naveli, EPBiH se već obratila Institutu za akreditiranje da rudnike „Kreka“ i „Kakanj“ razvlasti po pitanju laboratorija, te da ovu djelatnost omogući GEOLP-u. Upravo kalorična vrijednost uglja utječe na otkupnu cijenu uglja i tu je najveći prostor za mahinacije, odnosno trošenje novca, pa tako i kada je riječ o nabavci uglja od spomenutih privatnika. Ako je kalorična vrijednost niža, plaćaju se penali, a ako je viša, na to se plaća dodatna premija. Iz sindikata rudara su godinama ukazivali na to da je EPBiH po ovom pitanju išla na štetu samih rudnika otpisujući im hiljade tone uglja.

S druge strane, postavlja se pitanje kako je moguće da, primjerice, ugalj od Lagera koji se otkupljuje u ogromnim količinama zadovoljava kaloričnu vrijednost. Ovaj segment je i u fokusu istrage SIPA-e. Ispituju je li u konačnici namjera da se u GEOLP-u smanjuju kalorične vrijednosti uglja koji dolazi iz rudnika u sastavu koncerna, a da se povećavaju vrijednosti uglja od Lagera radi isplate premije.

Inače, državna Elektroprivreda BiH privatnom preduzeću Lager, koje je opeterećeno brojnim aferama, već duže vrijeme plaća basnoslovne iznose za nabavku uglja. Fokus se ranije s pitanjima o GEOLP-u obratio Elektroprivredi BiH, ali odgovore do danas nismo dobili.