Crna hronika

kantonalni sud

Ibrahimu iz Sarajeva određen pritvor, pljačkao je žene i nemoćne u Mostaru

01/02/2023

Kantonalni sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i o okolnosti koje opravdavaju strah da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od 3 godine ili teža kazna

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK, Kantonalni sud u Mostaru u srijedu je odredio pritvor Ibrahimu Seferoviću (2002.), iz Sarajeva, u trajanju od najduže mjesec dana zbog osnovane sumnje da je kao saizvršitelj počinio kazneno djelo razbojništva u stjecaju s kaznenim djelom teške krađe.

Ibrahim Seferović se sumnjiči da je u sastavu grupe, zajedno s Edinom Seferovićem, Merdinom Bašićem, Masimom Ramovićem i jednom maloljetnom osobom (2006.god.) 11. januara ove godine oko 21 sat u Mostaru, upotrebom sile i prijetnjom, maskiran, ušao u dvorište porodične kuće, vlasništvo S. L.

Kako dalje navode iz Kantonalnog tužilaštva, spomenuti su upotrebom fizičke snage i sile savladali oštećenu S.L. i zatim je ugurali u njenu kuću, gdje su joj vezali ruke odjećom i povezom prekrili usta. Na taj način su je onesposobili za otpor, a zatim tražili od nje da im preda novac i zlatninu, da bi joj nakon toga otrgnuli s vrata zlatnu ogrlicu i s ruke zlatnu narukvicu.

Također, izvršili su premetačinu stvari oštećene i oduzeli i za sebe prisvojili novac u iznosu od 370 maraka, mobilni aparat marke Samsung Galaxy s karticom, te torbicu u koji se nalazio zlatni nakit, i to biserna ogrlica, biserna narukvica, lančić s privjeskom, zlatna narukvica, prsten, srebreni lančić, pozlaćeni češalj, više broševa i prstenja za sada točno neutvrđenih karakteristika, tri ručna muška sata točno neutvrđenih marki, pribavivši sebi tako protupravnu imovinsku korist u iznosu od 370 maraka, kao i u vrijednosti otuđenih stvari.

Pored toga, Seferović je, u sastavu iste grupe, 30. januara oko 19 sati, u Mostaru, u Ul. Hamida Vuka br. 23, zajedno s maloljetnikom ušao u porodičnu kuću oštećenog i iskoristio bespomoćnost i naročito teško stanje oštećenog M. Z., koji je invalid i nepokretna osoba, dok su Edin Seferović, Merdin Bašić i Masim Ramović ostali u dvorištu čuvati stražu.

Dok je razgovarao s oštećenim kako bi mu odvratio pažnju, maloljetnik je tražio pokretne stvari po kući u namjeri da ih otuđi, u čemu su ih spriječili kći i zet oštećenog, kojom prilikom je osumnjičeni maloljetnik zadržan do dolaska policije, a ostali članovi grupe pobjegli su s mjesta događaja, kaže se u priopćenju Županijskoga tužiteljstva.

Kantonalni sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i o okolnosti koje opravdavaju strah da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od 3 godine ili teža kazna.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.