Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cik završio svoj dio posla

SIPA bi naredne sedmice trebala završiti provjere kandidata za Vijeće ministara

tegeltija

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je jučer da potvrda Vijeća ministara BiH zavisi upravo od brzine okončanja provjera

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) izvršila je provjere istinitosti informacija koje su na obrascu Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine naveli 11 kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Također, potvrdio je za Fenu glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović, rezultate izvršenih provjera za 11 kandidata SIPA je dostavila imenovanom mandataru za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD).

– Policijski službenici SIPA-e trenutno preduzimaju aktivnosti na provjeri istinitosti još osam informacija koje su naveli kandidati za ministre i zamjenike ministara – dodao je Miladinović.

On je podsjetio da je rok za provjeru kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH propisan Zakonom o Vijeću ministara BiH i iznosi 30 dana, a počinje teći od dana zaprimanja zahtjeva.

Međutim, Miladinović napominje da je praksa da se takve provjere završe prije zakonom predviđenog roka te je izrazio nadu da će cijeli posao u SIPA-i biti okončan sljedeće sedmice.

CIK je također jučer okončao svoj dio posla izvršivši provjeru kandidata za te funkcije utvrdivši da predloženi kandidati za ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađen Božović (DNS), ministra odbrane Sifet Podžić (DF), ministra sigurnosti Fahrudin Radončić (SBB) i za ministricu vanjskih poslova Bisera Turković (SDA) ispunjavaju sve potrebne uvjete za imenovanje.

Ranije je CIK utvrdio da sve potrebne uvjete za imenovanje imaju kandidat za ministra saobraćaja i komunikacija Vojin Mitrović (SNSD), za ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Staša Košarac (SNSD), za ministra finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ), za ministricu civilnih poslova Ankica Gudeljević (HDZ) i za ministra pravde Josip Grubeša (HDZ).

Uvjete propisane Izbornim zakonom BiH, potvrdio je CIK, ispunjavaju i kandidati za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović (SDA), za zamjenika ministra saobraćaja i komunikacija Nedžad Branković (SDA), za zamjenika ministra pravde Nezir Pivić (SDA), za zamjenika ministra finansija i trezora Hazim Rančić te za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović (SP).

Također, potrebne uvjete ispunjavaju i kandidati za zamjenika ministra civilnih poslova Siniša Ilić (Ujedinjena Srpska), za zamjenike ministra odbrane Mirko Okolić (SNSD) i Mijo Krešić (HDZ), za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih Ljiljana Lovrić (HSS) i za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZ).

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je jučer da potvrda Vijeća ministara BiH zavisi upravo od brzine okončanja provjera te dvije državne institucije te ukoliko se to okonča u nerednih nekoliko dana postoji realna šansa da 23. decembra Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra imenovanje novog saziva Vijeća.

Istakao je da je na provjeru CIK-u i SIPA-i poslao imena devet osoba predloženih za ministre, te da su sve političke opcije koje čine Vijeće ministara dostavile tačan broj kandidata koliko je predviđeno dogovorom.

– Iz reda Bošnjaka došla su tri prijedloga koja su upućena na provjeru i još nije stigla potvrda, iz reda Hrvata stigla su tri prijedloga za koja su stigle potvrde i iz CIK-a i iz SIPA-e, a iz reda Srba stigla su tri prijedloga koja su također dobila potvrde – rekao je Tegeltija.

Pojasnio je da je DNS bio ovlašten da predloži jednog kandidata iz reda ostalih, ali su poslali dva prijedloga no za ministra je predložen Mlađana Božovića koji, kaže Tegeltija, uživa podršku poslanika Nenada Nešića.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić (SDA) također je jučer najavio mogućnost održavanja sjednice 23. decembra ukoliko do tada budu završene provjere, ako se to ne dogodi planirano je da se sjednica zakaže za 30. decembra.

To bi značilo da će Bosna i Hercegovina više od 14 mjeseci nakon održavanja općih izbora dobiti novi saziv Vijeća ministara BiH.