Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA i Tužiteljstvo BiH o odluci vlasti RS-a: Radimo profesionalno i ne kršimo zakone

BiH

sud bih presuda husein bosnic (12)

SIPA nije dobila nikakvu zvaničnu odluku nadležnih institucija Republike Srpske, stoji u saopštenju Državne agencijeza istrage i zaštitu povodom današnje odluke vlasti u RS-u.

“Naglašavamo da je SIPA u konkretnom slučaju postupala u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i po naredbi nadležnog tužilaštva, te bi svako komentarisanje političkih odluka određenih institucija bilo neprofesionalno i izvan naših nadležnosti”, stoji u SIPA-inom saopštenju.

Povodom današnje odluke vlasti RS, oglasilo se i Tužitelljstvo BiH.

“Pretresi u policijskoj stanici, zgradi općine i komunalnom poduzeću, zatraženi su i naređeni su od strane Tužiteljstva BiH i Suda BiH, zbog postojanja dokaza da su strukture policije i civilne zaštite u Bosanskom Novom, bile aktivno i izravno uključene u proces uklanjanja i skrivanja tijela i posmrtnih ostataka 27 žrtava iz sela u MZ Maslovare, nakon počinjenog zločina, a za kojima se većim dijelom još uvijek traga”, stji u saopštenju Tužiteljstva BiH.

Kako navode, pretresi su vršeni isključivo radi potrage za arhivskim materijalima i dokazima o ovim nezakonitim radnjama.

“Pretresi su izvršeni po najvišim profesionalnim standardima, korektno i bez ikakve uporabe sile. Pretresi su završeni a policija i svi djelatnici službi čiji su kapaciteti bili pretresani bili su maksimalno korektni i susretljivi prema djelatnicima SIPA i Tužiteljstva BiH i stavili kapacitete na raspolaganje kako bi se akcija realizirala”, tvrde u Tužiteljstvu.

“Tužiteljstvo BiH, Sud BiH i SIPA, postupaju u skladu sa zakonom i zakonskim ovlastima i u tom procesu nema nedodirljivih osoba niti institucija.Svako ometanje rada pravosuđa predstavlja kazneno djelo čiji počinitelji će biti procesuirani”, zaključuje se u saopštenju Tužiteljstva.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske odlučila je na danas održanoj vanrednoj sjednici da Vlada RS i sve institucije iz ovog bh. entiteta prekidaju saradnju sa Tužilaštvom BiH, Sudom BiH i SIPA-om.

Osim toga Vlada RS naredila je MUP-u RS da spriječi svaki ulazak i pretres republičkih i lokalnih institucija RS.