Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština RS podržala prekid saradnje sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH

narodna-skupstina-rs-abc

Narodna skupština Republike Srpske večeras je na posebnoj sjednici jednoglasno podržala zaključke Vlade Republike Srpske kojima se zbog protivustavnog djelovanja Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prekida saradnja sa ovom agencijom, Sudom i Tužilaštvom BiH.

Poslanici su sa 43 glasa “za” podržali zaključke klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i Srpskog demokratskog slobodnog kluba, u kojima se navodi da je SIPA danas u Novom Gradu prekršila ustave RS i BiH, te nepotrebno ugrozila integritet Ministarstva unutrašnjih poslova RS i uznemirila građane i javnost.

U zaključcima se ističe da je osnovni uslov za dalju saradnju organa i institucija BiH i RS provođenje ustavnih nadležnosti, te međusobna koordinacija organa i institucija nadležnih za obezbjeđivanje i provođenje vladavine prava, ustavnosti i zakonitosti.

Poslanici parlamenta RS pozvali su predstavnike RS u organima i institucijama BiH da odmah spriječe dalje donošenje bilo kojih odluka kojima se ugrožava ustavni integritet, identitet i subjektivitet RS, kao državotvorne jedinice BiH.

Od organa i institucija RS zahtijeva se da u slučaju kršenja ustavnih nadležnosti RS od organa i institucija BiH odmah preduzmu sve mjere i aktivnosti u okviru ustavnih i zakonskih prava i odgovornosti RS.

Narodna skupština RS poziva građane, javna glasila i ukupnu javnost da obezbijede mirno i uzdržano ponašanje i pruže podršku svim mjerama i aktivnostima koje će donijeti organi i institucije RS povodom dešavanja u Novom Gradu.

Poslanici su podržali i zaključke skupštinskog Odbora za bezbjednost kojim se daje podrška Vladi RS u provođenju zaključaka i pozivaju predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH da bez odlaganja reaguju na dešavanja u Novom Gradu.

Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Poslanicima u Narodnoj skupštini RS tokom zasjedanja obratio se i predsjednik RS Milorad Dodik koji je rekao da je akcija SIPA-e u Novom Gradu gruba provokacija.

“SIPA je poništila sve dosadašnje rezultate saradnje i odlučila je da ignoriše institucije Srpske, pretresom Policijske stanice u Novom Gradu u delikatnim okolnostima koje su mogle da izazovu oružani sukob. Zbog savjesti, u Novom Gradu to se nije dogodilo”, rekao je Dodik.