Erdogan uz najviše počasti u Ankari primio Čovića i Izetbegovića

aa_picture_20151210_7023938_web

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović doputovali su danas popodne u službenu dvodnevnu posjetu Republici Turskoj, a u Ankari ih je primio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Čovića i Izetbegovića je na aerodromu u Ankari dočekao turski ministar ekonomije Mustafa Eltas.

U čast dolaska članova Predsjedništva BiH na trgu ispred predsjedničke palače u Ankari upriličena je ceremonija svečanog dočeka uz najviše vojne počasti, a na trgu ih je dočekala turska delegacija sa predsjednikom Republike Turske Erdoganom na čelu. Po dolasku ispred predsjedničke palače predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović vojnike u počasnoj gardi pozdravio je na turskom jeziku.

Ceremoniji su prisustvovali brojni zvaničnici i zvanice, među kojima i šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, generalni sekretar Predsjedništva Turske Fahri Kasirga, njegov zamjenik Ibrahim Kalin i guverner Ankare Mehmet Kiliclar.

Nakon svečane ceremonije počeo je susret članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Turske, a nakon toga su planirani službeni razgovori delegacija BiH i Republike Turske u predsjedničkoj palači.

Medijima će se po završetku susreta obratiti turski predsjednik Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

U večernjim satima predsjednik Republike Turske priređuje službenu večeru u čast članova Predsjedništva BiH.

U petak, drugog dana posjete, članovi Predsjedništva BiH obići će Anitkabir, mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, gdje će odati počast polaganjem vijenaca.

Nakon toga planirana je posjeta članova Predsjedništva Univerzitetu Gazi.

Članovi Predsjedništva BiH posjetit će Veliku narodnu skupštinu Republike Turske, gdje će se susresti s predsjednikom Skupštine Ismailom Kahramanom.

Protokolom posjete, predviđen je i susreti članova Predsjedništva BiH s premijerom Repulike Turske Ahmetom Davutogluom u palači Cankaya.

U večernjim satima u petak je u Istanbulu planirana radna večera članova Predsjedništva BiH, u organizaciji Odbora za vanjsku trgovinu Republike Turske (DEIK).