Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA: “Krimolovci” u oktobru primili 473 poziva

sipa krimolovci

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oktobru ove godine registrirali su 473 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci”, a od građana je zaprimljeno 14 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Osim navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, koji je uspostavljen na web stranici SIPA-e u februaru 2015., zaprimljene su 43 prijave, od čega 23 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, privredni kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem “Krimolovaca” i elektronskog obrasca, 37 je proslijeđeno na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po sedam je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 49 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem “Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužilaštvu jednog izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu i jedne prekršajne prijave.

Također, policijski službenici SIPA-e dali su 162 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja “Krimolovci” – 080 020 505, saopćeno je iz SIPA-e.