Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Damir Lipovac izručen pravosudnim organima BiH

damir lipovac izrucenje

Na međunarodnom aerodromu u Sarajevu, danas je realizirano izručenje Damira Lipovca, osumnjičenog za ratne zločine na području Dervente.

Optuženi Lipovac izručen je iz Kraljevine Holandije, gdje se nalazio više godina, a izručenje je zatraženo na temelju zahtjeva Tužiteljstva BiH.

Tokom provođenja istrage, u potrazi za osumnjičenim, tužitelj i istražitelji Tužiteljstva BiH, došli su do saznanja da je navedeni napustio prostor BiH i naknadnim provjerama utvrđeno je da se nalazi na području Kraljevine Holandije, gdje je boravio više godina.

damir lipovac izrucenje2

Nakon toga, pokrenute su intenzivne aktivnosti za lociranje i izručenje ovog osumnjičenog pravosuđu BiH, te su nakon više aktivnosti i podnesaka tužiteljstva, vlasti Kraljevine Holandije odobrile izručenje pravosuđu naše zemlje.

U okviru navedenih aktivnosti, predstavnici Tužiteljstva BiH išli su u Holandiju, na razgovore u relevantnim institucijama, zahtjevajući izručenje ovog optuženog i njegovo procesuiranje u Bosni i Hercegovini.

Tužiteljstvo BiH izražava zahvalnosti vlastima Kraljevine Holandije i institucijama koje su bile uključene u ovaj proces, na realiziranom izručenju, čime je omogućeno da optuženi bude izručen i procesuiran u BH pravosudnim institucijama.

damir lipovac izrucenje1

Damir Lipovac, rođen je 05. oktobra 1970. godine u Derventi, a državljanin je BiH i Hrvatske.

Tereti se da je u mjesecu junu 1992. godine, na području općine Derventa, kao pripadnik 103. brigade HVO Derventa i zapovjednik logora koji je formiran u prostorijama osnovne škole u mjestu Poljari, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Dervente.

On je optužen za učešće u nezakonitom zatočenju oko 70-100 civila srpske nacionalnosti, na lokalitetu škole koja je formirana kao logor, sa stražom i ograđena bodljikavom žicom, gdje su civili bili izloženi nečovječnom postupanju, ubistvima, mučenjima i raznim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Optuženi se tereti da je osobno počinio ubistvo dvojice zarobljenika, pucanjem u njih iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, te da je lično učestvovao u mučenjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima zarobljenika na naročito ponižavajuće načine, kao i za pljačkanje imovine zarobljenika, kojima je naredio da sav novac i dragocjenosti skupe na deku u sredini prostorije, što je nakon toga prisvojio.

Optuženi Lipovac, tereti se za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je podignuta i potvrđena u septembru 2008. godine.