Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istočno sarajevo i sanski most

SIPA lišila slobode tri osobe zbog izbornih prevara

Sarajevo Zgrada Državne agencije za istragu i zaštitu

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Istočnom Sarajevu i Sanskom Mostu lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo „Izborna prevara“.

Postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e pretresli su četiri lokacije na području Sanskog Mosta i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli mobilne telefone, računare, kasete za diktafon, raznu dokumentaciju, USB stikove, kao i druge uređaje na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, saopćeno je iz SIPA-e.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, pretresi su obavljeni u cilju dokumentiranja krivičnog djela izborne prevare, za koju su osumnjičena tri lica, a osim pomenutog Kambera, radi se o Faziru Vukaliću i Mireli Husić, čije su kuće i imovina također bili predmet pretresa.

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva, aktivnosti su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela počinjenih tokom općih izbora 2018. godine.

“Oni su osumnjičeni da su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, a s ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate s područja Sanskog Mosta”, stoji između ostalog u saopćenju Tužilaštva BiH, prenose Nezavisne novine.

Tokom akcije pripadnici SIPA su u prostoru Općinskog fonda za komunalne djelatnosti i infrastrukturu priveli Vukalića, koji je uposlenik te institucije.

Kamber i Husićeva su se, u trenutku odvijanja akcije, nalazili u Sarajevu i prema nezvaničnim informacijama javili su se u prostorije SIPA u Istočnom Sarajevu.

Izjavom za medije oglasio se i Kamber te istakao kako se radi o medijskim spekulacijama kojima ga dovode u vezu s navodnim izbornim krađama.

“Čovjek koji je glavni svjedok u ovom predmetu je ležao u zatvoru zbog prevara građana Sanskog Mosta i decertificirani je imam, izbačen je iz Islamske zajednice jer je potkradao džematlije i djecu. On je i pisao na društvenim mrežama kako je sve dogovorio s postupajućim tužiocem. Dobio sam i poruku od prijatelja koji mi je javio da će se desiti ta akcija. U Sarajevu sam imao planirana četiri sastanka, međutim sad sam obavezan ići davati neke izjave”, kazao je Kamber.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužitelju, tužitelj će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Inače, Kamber je aktuelni poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH ispred SDA i ovo mu je drugi mandat u tom zakonodavnom tijelu. Također, u dosadašnjoj političkoj karijeri obnašao je i funkciju poslanika u Skupštini USK, kao i predsjednika Općinske organizacije SDA u Sanskom Mostu.