Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljena imena

SIPA na području Sarajeva uhapsila pet osoba zbog ratnih zločina

SIPA

Kako se navodi, zločini su počinjeni u periodu 1992.-1994. godine

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, na području Sarajeva, policijski službenici SIPA-e BiH lišili su slobode pet osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, srpskim civilima sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su nezakonito zatočeni u logoru Osnovne škole „Aleksa Šantić“ i zatvoreni u nedovršenoj zgradi kod nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i neposredni izvršioci ubistava.

Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, u vezi sa nezakonitim zatvaranjem, mučenjem, zlostavljanjem na ponižavajući način, prisilnim rada, kao što su i nanošenje tjelesnih i psihičkih povreda, koje su ostavile trajne i teške posljedice na povrijeđene žrtve.

U ovom slučaju ostvarena je značajna saradnja sa policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i sa pravosudnim institucijama Republike Srbije, s obzirom da se dio žrtava nalazi van BiH.

Nakon saslušanja osumnjičenih, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim radnjama u predmetu.

Uhapšeni su V. H., S. G., N.A., M.V, i S.H. Nezvanično, u pitanju su Vahid Alađuz, Senad Gadžo, Nezir Agan, Mujo Vatreš i Suljo Hebib.