Akcija "Zlatni karat"

SIPA oduzela oko 3,5 kilograma zlatnog i srebrnog nakita

Službenici SIPA-e pretresli tri lokacije

U nastavku akcije kodnog naziva „Zlatni karat“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su na području Kantona Sarajevo privremeno oduzeli oko 3,5 kilograma zlatnog i srebrnog nakita, javlja Anadolu Agency (AA).

Službenici SIPA-e pretresli tri lokacije zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “organizovani kriminal”, u vezi s krivičnim djelima “krijumčarenje“, “organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“, “poreska utaja ili prevara“ i „krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova”.

Prilikom pretresa stambenog objekta, poslovnog objekta i sefa koji se nalazi u jednoj komercijalnoj banci, policijski službenici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli oko 3,5 kilograma zlatnog i srebrnog nakita, mobilni telefon, tri digitalne vage, te raznu dokumentaciju koja će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

O realizaciji navedenih naredbi policijski službenici SIPA-e sačinit će odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu BiH Tužilaštvu BiH.