Okružni sud Banja Luka

Mujkić na suđenju za smrt djevojčice: Kriv sam što sam im uzeo sve u životu

nesreca nisvet mujkic (1)

Fabićeva je zatražila da Mujkić bude osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina

Ne sjećam se nesreće, ali razumijem bol roditelja djevojčice. Kajem se i nisam htio da se to desi, da upropastim svoj život i povrijedim ljude oko sebe. Kriv sam što sam im uzeo sve u životu i oduzeo voljeno dijete, ali to nisam htio, rekao je jučer u Okružnom sudu Banja Luka Nisvet Mujkić (25) iz Prnjavora, pišu Nezavisne novine.

I pored priznanja krivice, tužilac Željka Fabić smatra da nema nijedne olakšavajuće okolnosti za optuženog Mujkića, jer je djevojčica Vanja Rudić (13), ni kriva ni dužna, nastradala dok je čekala oca kada ju je optuženi pijan udario autom.

Tokom iznošenja završnih riječi u sudnici su prevladale emocije koje su, osim roditelja djevojčice i optuženog, savladale čak i tužitelja.

Fabićeva je zatražila da Mujkić bude osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina.

On je prethodno priznao krivicu koju je prihvatilo Sudsko vijeće Okružnog suda, a presuda u ovom slučaju zakazana je za petak.

Fabićeva je u završnoj riječi istakla da je optuženi vozio nasilnički od 105,6 kilometara na čas i imao je 2,01 g/kg alkohola u krvi.

“Brzi test pokazao je da je pozitivan na droge. Iako test krvi nije pokazao tragove narkotika, on je priznao da je konzumirao marihuanu, a kod njega je nađeno pola džointa”, navela je Fabićeva.

Prema njenim riječima, nastradalo je dijete od 13 godina.

“Pokušala je pobjeći, ali zbog brzine auta nije mogla”, rekla je Fabićeva.

Ona se izvinila zbog emocija koje su je savladale.

“Nikada nisam ovoliko saosjećala sa bolom roditelja. Bila sam na uviđaju, kada su i iskusni policajci plakali”, riječi su tužioca.

Roditelji nastradale djevojčice Lazo i Ljiljana Rudić tražili su maksimalnu kaznu.

Ljiljana je istakala da ih optuženi i njegova porodica nisu ni kontaktirali, ali je neka žena putem telefona pozivala njenu sestru i rekla da je sestra optuženog. “Kazala je da bi voljela da je on poginuo i da im pravi probleme. Zvala je sa skrivenog broja i to može biti bilo ko”, rekla je Ljiljana.

Njen muž je rekao da za optuženog želi najrigorozniju kaznu.

Aleksandar Jokić, branilac optuženog, naglasio je da njegov branjenik krivično djelo nije počinio sa direktnim umišljajem i nije želio da se desi ono desi. Dodao je da je slučaj pod jakim reflektorima medija i da su brojni negativni komentari, ali smatra da sud treba da sudi na osnovu zakona, a ne emocija.

“Ovo je velika tragedija, ali radi se o nehatu. Optuženi se iskreno kaje, neosuđivan je te je priznao djelo, što treba uzeti kao olakšavajuće okolnosti i izreći minimalnu kaznu”, rekao je Jokić.

Prema optužnici, Mujkić je lani, 10. oktobra, u 21.19, autom udario i usmrtio djevojčicu Vanju Rudić, koja je stajala na trotoaru na raskrsnici ulica Laze Lazarevića i Novaka Pivaševića, u centru Prnjavora.

Navodi se da je bio pijan sa 2,01 gram/kg alkohola u krvi i vozio nasilnički 105,6 kilometara na čas, što je više od duplo dozvoljene brzine od 40 kilometara na čas.

U optužnici stoji da je on tog dana pijančio od 17 do 21 čas u kafiću te da je po izlasku iz lokala sjeo za volan.

On je, tvrdi se u optužnici, insistirao da vozi, a s njim je kao suvozač bio Srđan Stojčinović, koji je lakše povrijeđen.

U optužnici stoji da je Mujkić u vrijeme nesreće bio u stanju teškog pijanstva sa više od dva promila alkohola u krvi te da je njegova sposobnost da shvati značaj svog djela i da upravlja postupcima bila bitno smanjena.