bivši čelnik dinama

SIPA “posjetila” Mamića u Mostaru, mora se javiti Sudu BiH

mamic

Iz SIPA-e su objavili da su Mamiću “uručili poziv”

Kako saznaje Žurnal, pripadnici SIPA-e u Mostaru su uhapsili Zdravka Mamića, bivšeg čelnika NK Dinamo iz Zagreba.

Iz SIPA-e su kasnije objavili da su Mamiću “uručili poziv”.

“Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uručili su jutros poziv Zdravku Mamiću da se javi u Sud Bosne i Hercegovine što je on i prihvatio”, potvrđeno je iz SIPA-e.

Kako je rečeno, on je trenutno na putu ka Sarajevu.

Mamić je pobjegao iz Hrvatske nakon optužbi za utaju poreza i drugih krivičnih djela. Nakon objavljene potjernice, hrvatsko pravosuđe traži da se on izruči Hrvatskoj.

Mamić će biti priveden u Sud BiH koji će odlučiti o daljnjim mjerama.

Podsjećamo, ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković ranije je kazao je da će zatražiti Mamićevo izručenje nakon što dobije dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku.

Mamićev advokat Veljko Miljević u ponedjeljak je ocijenio da njegov klijent neće biti izručen Hrvatskoj, “pogotovo ne na ovakav način”.

Optužno vijeće je 21. maja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 miliona kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Temeljem prve, od ukupno tri, Uskokove optužnice Mamić je u junu prošle godine na osječkom Sudu nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši “Dinamov”direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih kompanija te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK “Dinamo” je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura, odnosno 55,8 miliona kuna.