sarajevo

CIGRE BiH o izazovima cyber sigurnosti u elektroenergetskim kompanijama

bh_comitet_cigre_34

Stručna rasprava bit će održana u četvrtak na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K CIGRE) okupit će u četvrtak domaće i strane stručnjake koji će na skupu u Sarajevu diskutovati o izazovima cyber sigurnosti u elektroenergetskim kompanijama.

Oni će tokom stručne rasprave nastojati da dođu do odgovora na pitanje kako se može povećati povjerenje u električnu mrežu i mrežne usluge i osigurati da njihove mjere sigurnosti zadovoljavaju potrebe nove generacije elektroenergetskih sistema (Smart Grid). Tom prilikom biće prezentirana dostignuća kompanije KDM Analytics, Inc iz Kanade, kao i iskustva iz Elektroprivrede BiH te iz susjedne Hrvatske.

– Organizator očekuje da ovaj skup preispita trenutne prakse cyber sigurnosti i povezanosti sa sredstvima informacijske i operativne tehnologije i okruženja u kojima djeluju. Zatim, da identifikuje nedostatke u postojećoj praksi i preispita resurse koji su na raspolaganju za podršku organizacijama u poboljšanju položaja cyber sigurnosti u njihovim sistemima, te da se u diskusiji o postojećem stanju definišu naredne aktivnosti u ovoj oblasti – rečeno je Feni u BH K CIGRE.

Napadi na automatsku kontrolu unutar masivne, razruđene kompjuterske mreže koja posjeduje izuzetno vrijedne i klasifikovane podatke mogu da se organizuju istovremeno sa hiljade računara smještenih na neograničenim geografskim udaljenostima i u različitim državama, odnosno jurisdikcijama. Ti napadi mogu prodrijeti u međusobno povezane računarske sisteme u milisekundama, ugrožavajući podatke i operacije vezane za proizvodnju, prenos i isporuku.

Svijet se već suočio sa tom opasnošću kada je nedavno cijela Venecuela ostala bez napajanja električnom energijom. To je dodatno aktueliziralo organizovanje ovog skupa za koji, po riječima predsjednika Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhema Bičakčića, vlada veliko interesovanje stručnjaka, ali i šire javnosti.

Stručna rasprava bit će održana u četvrtak na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.