Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Kladuša

SIPA sinoć došla po Fikreta Abdića, kćerka kaže da je jutros otišao na posao

abdic – facebook

Interpol je ranije za Abdićem raspisao crvenu potjernicu

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH posjetili su sinoć aktuelnog načelnika Velike Kladuše i haškog osuđenika Fikreta Abdića.

Za Abdićem je raspisana Interpolova crvena potjernica na zahtjev Ministarstva pravde Hrvatske, a tereti se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva.

Snimak Fikreta Abdića na društvenim mrežama objavila je Laburistička stranka BiH.

Kćerka Fikreta Abdića, Elvira Abdić – Jelenović na svom Facebooku objavila je video na kojem je obrazložila šta se sinoć dešavala kada je SIPA pokucala na vrata njenog oca.

– Svi ste imali priliku čuti video koji je objavljen na stranici Laburističke stranke. Nisam ni znala da će biti objavljen. Ali nakon tog videa, načelnik nije otišao ni u Banju Luku, ni u Sarajevo, kako su najavljivali službenici koji su došli. Rekao je da neće ići bez svog odvjetnika, da ga mogu vezati i odvesti na silu, ako je to nešto što iziskuje takav tretman. Istina je da mi uopće ne znamo o čemu se radi, a načelnik je jutros otišao na posao, poručila je kćerka Fikreta Abdića.

Fikret Abdić je presuđeni ratni zločinac, odgovoran za zločine na području Krajine.

U julu 2002. godine Sudsko vijeće Županijskog suda u Karlovcu osudilo ga je nepravomoćnom prvostepenom presudom na kaznu od 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, što je najteža moguća zatvorska kazna u Republici Hrvatskoj. Godine 2005. Hrvatski vrhovni sud promijenio je kaznu u 15 godina zatvora. Na slobodu je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne.