Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

SIPA traži podatke o Bakiru Izetbegoviću zbog dva slučaja

Bakir Izetbegović
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Bakir Izetbegović

SIPA je prema naredbi Tužilaštva BiH prije nekoliko dana zatražila od Predsjedništva BiH informacije koje im trebaju u predmetu “Izetbegović i drugi”

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) postupat će po zahtjevu Tužilaštva BiH i radit će na prikupljanju informacija po pitanju revizije tužbe za genocid u slučaju tužbe BiH protiv Srbije.

Kako je potvrđeno za N1, zatražene su informacije o lideru SDA Bakiru Izetbegoviću u vezi sa revizijom, kao i u slučaju presude “Ljubić”.

Naime, SIPA je prema naredbi Tužilaštva BiH prije nekoliko dana zatražila od Predsjedništva BiH informacije koje im trebaju u predmetu “Izetbegović i drugi”.

“Obavještavamo vas da policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u skladu sa Naredbom Tužilaštva BiH preduzima mjere i radnje u sklopu kojih je potrebno da nam dostavite podatke o licima Bakir Izetbegović, Dževad Mahmutović, Elvir Čamdžić i Sakib Softić, u cilju utvrđivanja koje su funkcije, pozicije i poslove imenovani obavljali 2017. godine. Također, ako ste u mogućnosti, potrebno je da nam dostavite podatke ko su bili imenovani članovi ekspertne grupe za reviziju presude za genocid po tužbi BiH protiv Srbije“, navodi se u zahtjevu SIPA-e Predsjedništvu BiH.

SIPA je također 10. jula, poslala i zahtjev PS BiH u vezi sa Bakirom Izetbegovićem.

Tražili su informacije o Izetbegoviću zbog anonimne prijave prema kojoj je on počinio krivično djelo “Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava” zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”.

“Potrebno je da nam dostavite informaciju da li je predmetna odluka Ustavnog suda BiH izvršena i provedena te ukoliko jeste, kada i na koji način, odnosno ukoliko nije, zašto nije i zbog čega”, navodi se u zahtjevu SIPA-e.