Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA uhapsila 33 osobe zbog ilegalne prodaje duhana

sipa

U zajedničkoj akciji SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na suzbijanju krijumčarenja duhana, kodnog naziva “List”, danas su u službene prostorije SIPA-e pozvane 33 osobe, među kojima je i jedna osoba zaposlena u UIO, a osumnjičene su da su od marta do jula 2015. na tržištu BiH ilegalno stavile u promet više od 220 tona sječenog duhana, čime su budžet BiH oštetile za više od 18 miliona KM, istaknuto je danas na pres-konferenciji u prostorijama SIPA-e.

Portparolka SIPA-e Kristina Jozić izjavila je da su te osobe osumnjičene za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, kao i davanje dara i drugih oblika koristi.

Dodala je da su od ranih jutarnjih sati u toku pretresi više objekata na nekoliko lokacija u općinama Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Grude, Mostar, Maglaj, Bijeljina, te u Brčko Distriktu.

Šef Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru UIO Tuzla Mehmedalija Osmić istakao je da je otkriveno da je osoba zaposlena u UIO odavala podatke uvoznicima, te da će o sudbini te osobe odlučiti postupajući tužilac.

Portparol UIOBiH Ratko Kovačević rekao je u današnjoj akciji oduzeto oko 15 tona duhana i 15 mašina za njegovu sječu, te da je kontrola prodaje duhana jedan od prioriteta za tu instituciju jer prihodi po osnovu indirektnih poreza na duhan i duhanske prerađevine čini značajan dio iznosa koji prikupe.