BiH

po nalogu Tužilaštva BiH

SIPA uhapsila devet bivših pripadnika vojne policije VRS-a zbog ratnog zločina

30/11/2021
Foto: Ilustracija

Osobe koje su pod istragom Tužiteljstva BiH osumnjičene su da su kao pripadnici vojne policije VRS-a počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanskog Novog/Novog Grada 1992. godine

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA izvršili su lišenje slobode devet osoba na području Bosanskog Novog/Novog Grada i okoline, koje su osumnjičene za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Osobe koje su pod istragom Tužiteljstva BiH osumnjičene su da su kao pripadnici vojne policije VRS-a počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanskog Novog/Novog Grada 1992. godine, a koji se odnose na ubistva više osoba te nezakonito zatočenje i zločine nad više stotina osoba u logoru Vatrogasni dom.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.