USK

Vodostaji Une i Sane u porastu, stigli i temperaturni minusi

BIHACUNA_VRIJEME1121 fena

U Meteorološkoj stanici u Bihaću jutros je evidentiran i prvi sezonski temperaturni minus, s obzirom na to da je izmjerena temperatura zraka bila -3 stepena Celzijusa

Obilne padavine u proteklim danima na području Unsko-sanskog kantona (USK) uslovile su i priličan porast vodostaja Une i Sane, posebno u gornjem toku tih riječnih slivova. S obzirom na to da je jutros u središtu Bihaća već izmjeren vodostaj Une od 96 centimetara, dostignut je nivo za početak obavještavanja i na ovoj hidrološkoj stanici na kojoj je prva kritična tačka 100 cm.

– Ovakva situacija uslovljena je obilnom kišom u proteklom periodu, međutim za sada nema razloga za veću zabrinutost i opasnosti od poplava. Već se na nekim stanicama bilježi stagnacija ili opadanje vodostaja, što bi se trebalo nastaviti i u narednim danima. Ipak, nadležne službe s maksimalnom pažnjom i dodatnim oprezom prate kompletnu situaciju – potvrđeno je iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite USK.

U Meteorološkoj stanici u Bihaću jutros je evidentiran i prvi sezonski temperaturni minus, s obzirom na to da je izmjerena temperatura zraka bila -3 stepena Celzijusa. Kvaliteta zraka u gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona pretežno je zadovoljavajuća.

U tom dijelu Bosne i Hercegovine još nije bilo značajnijih snježnih padavina u nizinama, međutim jutros je svim vozačima preporučen poseban oprez zbog guste magle, naročito na putnim pravcima Bihać – Bosanska Krupa i Bihać – Ključ.

Pogoršanje vremenskih uvjeta znatno je otežalo odvijanje saobraćaja, pa je u proteklih 24 sata evidentirano i sedam saobraćajnih nezgoda.

USK