Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA uhapsila dvije osobe koje su se borile za ISIL u Siriji

sipa

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na Međunarodnom aerodromu Sarajevo lišili su slobode lica inicijala M.S. (1972) iz Gračanice i O.A.K. (1970) iz Bosanske Dubice nakon što su isporučena iz Turske.

Navedena lica lišena su slobode po naredbi Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo “Organizovanje terorističke grupe”, u vezi sa članom 201. KZ BiH “Terorizam”.

Navedena lica sumnjiče se da su u proteklom periodu boravila na sirijskom ratištu, gdje su učestvovala u oružanim sukobima na strani ISIL-a.

Lica lišena slobode privedena su u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nakon kriminalističke obrade shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Nakon lišenja slobode na aerodromu Sarajevo, dvojica osumnjičenih Kekić Osman Abdulaziz (1970.) i Smajić Muharem (1972.), bit će predati postupajućem tužitelju Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

Navedeni osumnjičeni izručeni su sa područja Republike Turske u BiH, a radi se o osobama koje su sudjelovale na ratišitima u Siriji i Iraku, te se sumnjiče za kazneno djelo Organiziranje terorističke skupine iz članka 202d KZ-a BiH. U ovom predmetu ostvarena je značajna suradnja Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, sa institucijama Republike Turske.

Također, Tužiteljstvo BiH i sigurnosne agencije, dobijaju sve više kontakata od državljana BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, koji traže od institucija BiH, da se zbog nesnošljivih uvjeta boravka i opasnosti po život i sigurnost na navedenom području vrate u Bosnu i Hercegovinu.

Navedene osobe iskazuju i spremnost na sporazumna priznanja krivnje i izdržavanje kazne po povratku u BiH.

U svim predmetima Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije postupat će u skladu sa zakonom i u interesu borbe protiv terorizma i svih aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom.

Još jednom pravosuđe BiH podsjeća sve državljane BiH, da ima instrumente i kadrovsku opremljenost da otkrije i procesuira pojave koje imaju veze sa terorizmom, te da se ni zbog kojih razloga, ne upuštaju u odlaske na strana ratišta, što je državljanima BiH i zakonom zabranjeno.