Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA uhapsila Kenana Kršu koji se namjeravao pridružiti ISIL-u

kenan krso323

Kenan Kršo (40) iz Sarajeva, poznati simpatizer takozvane Islamske države, spriječen je da se pridruži toj terorističkoj organizaciji, piše Slobodna Bosna.

Njega su jutros na području Trebinja uhapsili pripadnici SIPA-e, postupajući po naredbi Tužilaštva BiH.

“Navedenu osobu zadržali su na graničnom prelazu policijski službenici Granične policije BiH nakon što je vraćena iz Crne Gore, te je predali na dalje postupanje policijskim službenicima SIPA”, saopštila je Kristina Јozić, portparolka SIPA-e.

“Kršo je odranije poznatog policiji, a i široj javnosti. On je, naime, privođen zbog dovođenja u vezu s terorističkim aktivnostima. Saznajemo da je uhapšen u Bugarskoj pa je preko Srbije izručen bh. vlastima.

Kršo je početkom prošle godine priveden nakon što je u jednoj sarajevskoj džamiji izazvao incident. On je s još dvije osobe u džamiju ušao noseći majicu ISIS-a.

Uhapšen je 15. aprila 2015. godine, a kako je tada saopćeno iz Državne agencije za istrage i zaštitu – zbog sumnje da je učestvovao u određenim aktivnostima koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom.

Tom prilikom pretresni su objekti koje je Kršo koristio, a oduzeto vatreno oružje bez odgovarajuće dokumentacije i drugi predmeti.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, uhapšena osoba bit će privedena u službene prostorije Agencije, gdje će biti kriminalistički obrađena, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njenom daljem statusu. Protiv navedene osobe SIPA će Tužilaštvu BiH podnijeti izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu.