BiH

20:55

Sirene se oglasile u vrijeme kada je ubijena tuzlanska mladost

25/05/2022

Mnoge su preplavile emocije, pogotovo svjedoke nezapamćene tragedije, koji su evocirali uspomene na djevojke i mladiće, sestre i braću, školske drugarice i drugove, komšinice i komšije, prve ljubavi...

Oglašavanjem sirena u 20:55 sati okončano je ovogodišnje komemorativno obilježavanje masakra na Kapiji koji su 25. maja 1995. godine počinili pripadnici Vojske RS.

Mnogobrojni građani Tuzle večeras su ponovo bili na Kapiji, najbolnijem i najtužnijem mjestu, odavši počast ubijenim djevojkama i mladićima.

Mnoge su preplavile emocije, pogotovo svjedoke nezapamćene tragedije, koji su evocirali uspomene na djevojke i mladiće, sestre i braću, školske drugarice i drugove, komšinice i komšije, prve ljubavi…

U granatiranju sa položaja Vojske RS na planini Ozren tog 25. maja 1995. godine ubijena je 71 osoba prosječne starosti 23 godine dok je više od stotinu teže ili lakše ranjeno.

Za zločin na Kapiji jedino je odgovarao i pravomoćno osuđen Novak Đukić na 20 godina zatvora. No, Đukić je već godinama u Srbiji i nije odslužio kaznu.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je danas rekao kako je sramota da Srbija skriva ubicu djece i da takva država ne može biti članica Evropske unije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.