Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubijena 71 osoba

Sirene u 20:55 obilježele godišnjicu masakra na tuzlanskoj Kapiji

tuzla kapija
Foto: Edin Skkokić/FENA

Tačno u to vrijeme 25. maja 1995. godine s položaja Vojske RS ispaljen je projektil na Tuzlu, a u eksploziji granate na Kapiji ubijeno je 71 dijete, mladić i djevojka, dok je više od stotinu osoba teže ili lakše ranjeno

Oglašavanjem sirene u 20:55 sati okončano je ovogodišnje komemorativno obilježavanje masakra na tuzlanskoj Kapiji.

Tačno u to vrijeme 25. maja 1995. godine s položaja Vojske RS ispaljen je projektil na Tuzlu, a u eksploziji granate na Kapiji ubijeno je 71 dijete, mladić i djevojka, dok je više od stotinu osoba teže ili lakše ranjeno.

Prethodno danas su položeni vijenci i cvijeće te odata počast u Aleji mladosti na Slanoj Banji i na mjestu ubistva tuzlanske mladosti na Kapiji.

Brojni građani i večeras su izašli na Kapiju, a neposredno nakon oglašavanja sirene jak pljusak se sručio na plato gdje se polaže cvijeće. Prisutni su prokomentarisali kako je i nebo počelo plakati za ubijenom tuzlanskom mladošću.

Za zločin na Kapiji samo je odgovarao geberal Vojske RS Novak Đukić koji je osuđen na 20 godina zatvora pred Sudom BiH. Čekajući pravosnažnost presude u ponovljenom postupku Đukić je pobjegao u Beograd gdje je proglašen nesposobnim za suđenje pred beogradskim sudovima.