Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sistem vodovoda u Sarajevu je pred kolapsom, pitanje dana kada će pasti!

BiH

vodovod (1)
Foto: I. Kralj

Direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” (VIK) Nezir Hadžić kazao je danas da je financijsko ulaganje jedini način za rješenje problema sa sistemom snabdijevanja grada vodom. Tvrdi da je sistem pred kolapsom i pitanje dana je kada će on pasti.

“Ne znam zašto je ‘Vodovod i kanalizacija’ u podređenom položaju u odnosu na ostala preduzeća. Pokušali smo to analizirati i nikad mi nije bilo jasno, jer je sistem u velikoj finansijskoj potrebi i pitanje je dana kada će on pasti”, naglasio je Hadžić.

On je rekao da je iz zadnjeg Budžeta Kantona Sarajevo za preduzeće “Rad” izdvojeno 7,8 miliona KM, za “Park” 6,1 milion KM, “Pokop” 4,7 miliona KM, a za “Vodovod i kanalizaciju” je izdvojeno 582.000 KM.

“Rješenje je samo jedno – moramo krenuti od izvorišta i obezbijediti nove količine vode. Nakon toga, moramo proširiti naš akumulacioni prostor, jer je od 2000. godine došlo 55.000 novih vodomjera u našem sistemu, a novih količina vode nema. Naši akumulacioni sistemi su postali kao protočni bojleri i onda smo prisiljeni da vodu zatvaramo kako bi građani po danu imali vodu”, naglasio je on.

 

“Za bilo koga na mjestu ove upravljačke strukture ima samo jedan način, ovaj sistem se ne može riješiti bez adekvatnog finansijskog ulaganja. Radi se o visokim novčanim iznosima. Na to uporno upozoravamo i naše nadležne. U ovaj sistem se hitno mora ulagati, jer u protivnom neće dugo izdržati”, kazao je Hadžić.

Po njegovim riječima, još ima vremena da se počne s ulaganjem u taj sistem, koji je dotrajao te sanira ono što je moguće.

Današnje obraćanje novinarima direktor VIK-a završio je riječima da će raditi na zamjeni pumpnih agregata jer oni više nemaju raniju snagu. Planiraju raditi i na vodomjerima potrošača što je u nadležnosti Kantona Sarajevo te apelirao da upravitelji u zgradama tj. objektima nad kojima oni gazduju otklone nedostatke da ne bi voda bez potrebe curila.

– Unutarnje instalacije, nad kojima gazduje upravitelj, u većini zgrada su u katastrofalnom stanju. Te instalacije se moraju dovesti u red da bi i potrošač bio zadovoljan – kazao je i među prioritetima spomenuo i regulaciju pritiska u distributivnim mrežama.

Susretu s novinarima prisustvovali su i drugi članovi rukovodstva preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, a naglašeno je da zaposlenici tog preduzeća (u skladu s mogućnostima) ulažu maksimalne napore da bi vodosnabdijvanje bilo što bolje. Kako izdvajanja iz budžeta nisu bila na očekivanom nivou odlučili su, kaže direktor, nauštrb tekućeg poslovanja u ovoj godini osigurati nove količine vode da bismo privremeno prevazišli situaciju i smanjili redukciju.