Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada TK-a prihvatila prijedlog Kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva

BiH

min.zdravstva_Bahrudin_Hadziefendic
Bahrudin Hadžiefendić

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području ovog kantona.

Nakon relativno kratkog pregovaranja Vlade s Nezavisnim strukovnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu brzo je postigla zajednički dogovor, istakao je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade ministar zdravstva TK-a Bahrudin Hadžiefendić.

Naglasio je, da se kantonalna vlada pokazala kao pravi partner sa spomenutim sindikatom, istaknuvši da je prvi put izjednačena satnica u svim javnim zdravstvenim ustanovama na području TK-a, koja je u ranijem periodu bila varijabilna.

Po njegovim riječima neto satnica u oblasti zdravstva iznosi 2,31 KM, dok je ranije iznosila 2,05 KM, i veže se za opći kolektivni ugovor, koji će se početi primjenjivati 1. marta.

Dodao je da je Vlada ovog kantona dala saglasnost na Prijedlog protokola o vođenju pregovora radi pregovaranja Kolektivnog ugovora doktora medicine i doktora stomatologije, koji počinju iduće sedmice u Federalnom ministarstvu zdravstva, navodeći da je na taj način doktorima medicine i stomatologije pružena potpora.

-Na ovaj način smo i jedan i drugi sindikat ohrabrili da krenu u pregovore i da eventualno najavljeni generalni štrajk ljekara, doktora medicine i stomatologije u FBiH bude odgođen- kaže Hadžiefendić.

Vlada je usvojila i Odluku o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala.

Hadžiefendić ističe da su na području TK-a prvi put kantonalna vlada, resorno misnistarstvo i Zavod zdravstvenog osiguranja odlučili da penzionerima od ove godine subvencioniraju troškove trakica za šećer.

Navodi da su odobrena sredstva za nabavku inzulinskih pumpi za djecu oboljelu od dijabetes melitusa, a kantonalna vlada će subvencionirati i nabavku kardioverter defibrilatora, uređaja za prevenciju iznenadne srčane smrti u iznosu od 12.000 KM.