Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Situacija u Čitluku se iskomplikovala jer se nije reagovalo na vrijeme

doktor nermin avdic mostar

Zasad Stolac i Neum nemaju nijedan slučaj zaraze, dok je u Mostaru stanje zadovoljavajuće, s tim što se mora voditi računa o sprečavanju ulasku virusa u bolničke ustanove

Ukupno 174 osobe na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zaražene su koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

U Konjicu već duže nema novooboljelih, u Jablanici se bilježi blagi rast, dok je situacija pod kontrolom na području Mostara i Čapljine. Najveći problem u ovom kantonu definitivno je Općina Čitluk. Tamo je dosad evidentirano 66 oboljelih.

Doktor Nermin Avdić mišljenja je da se situacija u Čitluku iskomplikovala, jer se nije reagovalo na vrijeme, obzirom da su prva oboljenja bila u samostanu, te da se zaraženi nisu na vrijeme javili medicinskom osoblju.

“Svi kasniji slučajevi nastupili su prilikom nepridržavanja izrečenih mjera, i to najčešće tokom posjeta oboljelima. Stoga, ponovni apel svima da se do zaraženih ne ide. Ukoliko je potrebno nešto do njih odnijeti, neka se to učini na način da se potrepštine ostave ispred vrata”, upozorio je Avdić.

Očekivano, najveći srazmjer oboljelih u odnosu na ukupan broj stanovništva je u Čitluku.

Zasad Stolac i Neum nemaju nijedan slučaj zaraze, dok je u Mostaru stanje zadovoljavajuće, s tim što se mora voditi računa o sprečavanju ulasku virusa u bolničke ustanove.

U odjelu za COVID-19 SKB trenutno se liječi 29 pacijenata, među kojim je šestoro kritičnih.

Kantonalni štab civilne zaštite na vanrednoj telefonskoj sjednici jučer je zabranio kretanja građana na području kantona izvan mjesta prebivališta, a s ciljem ograničenja civilnog saobraćaja između općina unutar Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Naredba je stupila na snagu jutros u pet sati. Direktor Uprave za civilnu zaštitu HNK-a Eugen Ćubela kazao je da se Krizni štab na ovaj korak odlučio jer je situacija izmicala kontroli, te kako bi se suzbilo dalje širenje. Navodi i da je sve učinjeno na insistiranje stručnjaka.

“Odluka je donesena na temelju Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi od zaraznih bolesti. Ona glasi da je ovakve odluke dozvoljeno donositi u slučaju preporuka općinskih i gradskih štabova, što smo imali”, rekao je Ćubela.

Avdić se nadovezao i kazao kako situacija nije ista u svim općinama te da kretanja između općinama donose probleme. Jučerašnja mjera, prema njegovom mišljenju, je efikasna kako bi se suzbilo širenje i spriječila pojava novih klastera. Inače, današnja konferencija održana je bez prisustva predstavnika medija, koji su je imali priliku posmatrati videolinkom.