USK

Situacija u kampu ”Lipa” izuzetno teška: Migranti odbijaju ulazak u šatore

migranti lipa zima (1)

Iz Crvenog križa navode kako su danas podijeljena tri obroka, podijeljeni su i čajevi kako bi se migrantima barem djelomično olakšao boravak u zimskim uslovima.

Situacija u migrantskom kampu ”Lipa” u Unsko-sanskom kantonu izuzetno je teška, a migranti još uvijek odbijaju ući u šatore navodeći kako to neće učiniti dok šatori ne budu u potpunosti osposobljeni.

Reporter Anadolu Agency (AA) s terena javlja kako migranti odbijaju ući u šatore koje su postavili pripadnici Oružanih snaga BiH, iako se u nekim od njih nalaze kreveti. Migranti su poručili kako neće ući u šatore dok uslovi ne budu potpuni.

Dane i noći provode u izgorjelom kampu, odnosno njegovim ostacima. Deset do petnaest osoba boravi u jednom kontejneru i nastoje se ugrijati tokom izrazito niskih temperatura zraka.

Iz Crvenog križa navode kako su danas podijeljena tri obroka, podijeljeni su i čajevi kako bi se migrantima barem djelomično olakšao boravak u zimskim uslovima.

Pojačane su i sigurnosne mjere u samom kampu.

Nakon požara u migrantskom kampu “Lipa”, 23. decembra, bilo je odlučeno da se migranti izmjeste u nekadašnju fabriku “Bira” u Bihaću, koja je jedno vrijeme služila kao smještaj za migrante, ali su građani Bihaća i vlasti Unsko-sanskog kantona izrazili negodovanje zbog ovakve odluke Vijeća ministara BiH.

Nezadovoljni migranti u kampu “Lipa“ nekoliko su dana odbijali hranu Crvenog križa u znak protesta, sa zahtjevom da se riješi njihov smještaj.

Evropska unija (EU) početkom mjeseca saopćila je da će za pomoć migrantima i izbjeglicama u BiH biti izdvojeno 3,5 miliona eura. Pomoć će se sastojati od odjeće, pokrivača i medicinske pomoći.

Procjene EU su da se na području Unsko-sanskog kantona nalazi oko 1.700 migranata koji borave u veoma lošim usovima, a da se nekoliko stotina njih nalazi u kampu ”Lipa“, u kojem je došlo do požara.

EU je od 2018. Bosni i Hercegovini poslala oko 13,8 miliona eura pomoći namijenjene zbrinjavanju izbjeglica i migranata.

Većina migranata koji su na svom putu ka Zapadu zastali u Bosni i Hercegovini, državi na granici EU-a, želi azil u zemljama EU-a, ali im je onemogućen ulazak na područje Unije.

Evropska komisija je u septembru saopćila plan reformi o migraciji i azilu. Prijedlog se fokusira na vraćanje, provjere prije ulaska te partnerstvo s trećim zemljama kako bi se spriječio priliv migranata.