Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uposlenik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice

Nasilnik ponovo prijeti novinarki Žurnala: Zašto mi se ona ne javlja, nabijem i tužilaštvo i policiju

adnancakalllon_Fotor (1)

I ovaj poziv je prijavljen policiji, od koje se očekuje da novinarki Žurnala obezbijedi odgovarajuću zaštitu, jer je očigledno da nasilnik ne odustaje

Bez obzira što je zbog prijetnji prijavljen policiji, koja je obavila razgovor s njim, Adnan Čakalović, viši stručni saradnik Sektora za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice danas je ponovo pokušao kontaktirati novinarku Žurnala Zinaidu Đelilović. Ona nije željela odgovoriti na njegove pozive pa joj je poslao poruku čiji screenshot prilažemo, piše Žurnal.

Ni to mu nije bilo dovoljno pa je telefonirao i našem novinaru Amarildu Gutiću. Kolega je snimao cijeli razgovor. U njemu Čalaković ponovo vrijeđa našu novinarku i na Gutićev komentar da će na sudu reći svoje argumente odgovara da “nabije i tužilaštvo i policiju…” Poslušajte snimak cijelog razgovora.

I ovaj poziv je prijavljen policiji, od koje se očekuje da novinarki Žurnala obezbijedi odgovarajuću zaštitu, jer je očigledno da nasilnik ne odustaje.

Podsjetićemo da je Čalakovića naša novinarka kontaktirala 6. januara kako bi joj on objasnio nejasnoće oko rada Komisije za zapošljavanje u kojoj je član.

“Treba mi vaše ime da ga dam Srbima”, rekao joj je viši stručni saradnik. Novinarka je u tom momentu uključila diktafon kako bi snimila ostatak razgovora, što mu je i rekla. On je na to odgovorio: “Zaboli me k… šta će biti objavljeno”.

Iako mu se ranije predstavila i dalje je insistirao na njenom imenu:

“Čuj, kriminalac jedan. Je li ono reče Halilović? Ja sam se tebi fino predstavio, da te sutra tražim po Sarajevu, ako si ovdje naći ću te. Vjeruj mi, bićeš moja”.

Rečeno mu je da se sve snima, da će se protiv njega podnijeti prijava, na šta je ovaj službenik Ministarstva odgovorio: “Slobodno, nabijem na k… i tebe i policiju”.

Novinarka Žurnala je uspjela snimiti i ovaj razgovor.

U međuvremenu je uslijedilo još 20 telefonskih poziva od Čakalovića, na koja mu nije odgovoreno.

ČEKA SE REAKCIJA MINISTRA

Naša novinarka je jutros bila u MUP-u Kantona Sarajevo. Dala je izjavu i predala snimke inspektorima koji su joj rekli da će sve proslijediti Sudu i Tužilaštvu i da tužilac treba odrediti da li će se pokrenuti istraga. Također, rečeno joj je da će nasilnik biti pozvan na informativni razgovor.

Kontaktirali smo i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Niko se nije javljao u Kabinetu ministra Miloša Lučića. Uspjeli smo razgovarati sa pomoćnicom ministra Željkom Marković Sekulić koja vodi Sektor za izbjeglice i raseljene osobe, u kojem je Adnan Čakalović zaposlen kao viši stručni saradnik. Kaže da su joj kolege skrenule pažnju na članak ali da informacije o eventualnom disciplinskom postupku protiv nasilnika može dati samo kabinet ministra.

– Poslala sam kabinetu ministra na nadležnost i, koliko imam informacije, kabinet će se očitovati. Ja, kao osoba, mogu samo da kažem da apsolutno osuđujem bilo kakvo ponašanje koje nije u skladu s etikom državne službe i bilo kakvo postupanje kojima se narušava ugled institucije, što je de facto ovdje slučaj.

Povodom ovog slučaja oglasio se i Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima koji su zatražili od MUP-a Kantona Sarajevo da hitno istraži ove prijetnje i poduzme sve potrebne radnje kako bi se spriječilo eventualno ugrožavanje sigurnosti novinarke Đelilović i redakcije Žurnala. Također, zahtjevali su od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da odmah pokrene disciplinski postupak.

U međuvremenu, nasilnik Adnan Čakalović nastavlja sa vulgarnim prijetnjama.