Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korona virus

Situacija u TK se usložnjava, broj zaraženih veći nego u jeku pandemije

korona tk
Jasmina Džambić-Brkić

Petero zaražene djece iz vrtića Kolibri nema izražene simptome, a taj vrtić je zatvoren u srijedu. Zbog trenutne složene epidemiološke situacije pojačane su i aktivnosti Gradske sanitarne inspekcije

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu kada je u pitanju koronavirus se usložnjava i na ovom području je trenutno više oboljelih nego u jeku pandemije. Razmatra se i mogućnost proglašenja epidemije, s obzirom na povećan broj slučajeva i rasprostranjenost virusa.

Zabrinjavajući je podatak da je virus osim UKC-a Tuzla, rudnika i nekoliko privatnih kompanija na području Tuzlanskog kantona, potvrđen i kod petoro djece i dvije odgajateljice u dva tuzlanska obdaništa koja pripadaju Javnoj ustanovi Naše dijete. S tim u vezi sutra će biti testirano još dvadesetoro djece.

U protekla 24 sata u Zavodu za mikrobiologiju UKC Tuzla potvrđeno je 13 pozitivnih slučajeva na koronavirus od kojih četiri slučaja nije moguće povezati ni sa jednim od trenutno deset aktivnih klastera na ovom području. Riječ je o osobama koje su stigle iz inozemstva.

Kako je kazala Jasmina Džambić-Brkić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK-a, u okviru ovih 13 pozitivnih je i 5 djece te jedna odgajateljica iz vrtića Kolibri na Stupinama, a danas je potvrđena i infekcija kod još jedne odgajateljice iz drugog obdaništa također na području Tuzle.

Petero zaražene djece iz vrtića Kolibri nema izražene simptome, a taj vrtić je zatvoren u srijedu. Zbog trenutne složene epidemiološke situacije pojačane su i aktivnosti Gradske sanitarne inspekcije.

Član Kriznog štaba Grada Tuzla Ademir Ahmetović istakao je kako će sanitarna inspekcija Gradske uprave Tuzla privremeno obustaviti rad u svim odjeljenjima JU Naše dijete.

Kada su u pitanju osobe kod kojih je potvrđen Covid-19, a koje su na liječenju u UKC-u Tuzla, niko od zaraženih nema tešku kliničku sliku i nije na respiratoru. Trenutno je pet takvih osoba.

“To su pacijenti koji su testirani na Covid-19 po različitoj osnovi i na bolničkom su liječenju. Oni su srednje teške klinjičke slike i mi radimo po smjernicama po kojima smo uvijek radili, izolovali ih i oni su na tretmanu”, navodi Vahid Jusufović, v.d. generalnog direktora UKC-a Tuzla.

Ukoliko bi u narednom periodu došlo do još većeg broja oboljelih, pristupit će se ograničavanju pojedinih aktivnosti kada su u pitanju kontakti i okupljanja. No, sve daljnje mjere donijet će krizni štabovi koji zasjedaju redovno i prate epidemiološku situaciju.

“To ćemo ostaviti da vidimo kako će se dešavati i šta će biti kada su pitanju nova testiranja. U svakom slučaju aktivnosti Kriznog štaba će se voditi kroz aktivno praćenje službi na terenu, ali i prije svega ćemo potcrtavati ono što smo do sad govoritli – opće mjere lične zaštite, mjere higijene i odgovoran odnos u smislu fizičkih kontakata i provjerenih konatakata”, navodi prof. dr. Maida Mulić, članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK-a.

Odluka o proglašenju stanja epidemije zbog koronavirusa još nije donesena.

“Proglašenje stanja epidemije neće biti samo na području Tuzlanskog kantona, nego usložnjavanje epidemiološke situacije na području Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo će utjecati na proširenje i ustvari deklariranje trenutne epidemiološke situacije kao proglašenje epidemije na području čitave Federacije”, objašnjava Mulić.

Od marta je na području Tuzlanskog kantona registrirano 157 oboljelih, od kojih je danas aktivno 70. U posljednjih nekoliko dana, osim UKC-a i ovrtića, prisustvo virusa potvrđeno je i u rudnicima mrkog uglja Banovići, Kreka, Šikulje i Đurđevik, te Rudniku soli, Cementari Lukavac, Domu zdravlja Živinice kao i u nekoliko privatnih kompanija.

https://www.facebook.com/federalna/videos/694359188022596/