Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dodatni alarm

Situacija u tuzlanskom UKC-u se usložnjava, moguća nestašica kiseonika! (VIDEO)

Iz UKC-a su hitno tražili od Kantonalnog ministarstva zdravstva da iznađe alternativno rješenje za dostavu kiseonika, ukoliko dođe do situacije da Messer neće niti u mogućnosti isporučiti.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu se i dalje usložnjava, a dodatni alarm je najava o mogućem poremećaju u snabdijevanju zdravstvenih ustanova kiseonikom. Iz UKC-a Tuzla ističu da ova bolnica za sada ima dovoljno kiseonika, ali i da stanje treba shvatiti krajnje ozbiljno.

Zbog pandemije, potrošnja kiseonika u zdravstvenim ustanovama uvećana je i do pet puta, što trenutnu poziciju jedinog proizvođača kiseonika u Bosni i Hercegovini, čini složenom i na granici izdržljivosti da se održi dosadašnji kontinuitet snabdijevanja svih zdravstvenih ustanova, istakli su iz kompanije Messer u obavijesti dostavljenoj svim bolnicama, kavlja BHRT.

– U zadnjih mjesec dana potrošnja je dostigla količine koje su nekoliko puta veće o naših proizvodnih kapaciteta. Mi smo u zadnje vrijeme uspjeli na neki način da obezbijedimo količine iz inostranstva, prevashodno zahvaljujući podršci naših sestrinskih firmi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske, rekao je Avdo Dedić, direktor preduzeća Messer tehnoplin.

Iz Missera su obaviješteni da u nadolazećem periodu vrlo izvjesno neće moći računati na dostupnost potrebnih količina, što može dovesti do poremećaja u snabdijevanju zdravstvenih ustanova u BiH.

– Mi na Kliničkom centru imamo zalihe kiseonika za naredne najmanje dvije do tri sedmice, tako da se to neće odraziti na upotrebu kiseonika u liječenju kovid bolesnika ovih dana, ali u svakom slučaju smo krajnje ozbiljno shvatili to upozorenje“, kazao je Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Iz UKC-a su hitno tražili od Kantonalnog ministarstva zdravstva da iznađe alternativno rješenje za dostavu kiseonika, ukoliko dođe do situacije da Messer neće niti u mogućnosti isporučiti.

– U obzir dolaze neke druge organizacije, odnosno firme koje snabdijevaju tržište BiH. Vidio sam da je Messer uputio dopis, ne samo Kliničkom centru, nego i Vijeću ministara, te Vladi FBiH, i smatram da jedan ovako ozbiljan problem treba da se rješava i na državnom nivou“, dodaje Umihanić.

Iz Messera navode da se ne smije desiti da pacijent kojem je kiseonik neophodan ostane uskraćen. No, ističu i da je cilj obavijesti apelovati na domove zdravlja i kliničke centre za uštede gdje je to moguće, a više nivoe vlasti da se uključe u rješavanje problema.