Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bundestag

Angela Merkel se skoro kroz suze obratila građanima Njemačke (VIDEO)

Kancelarka smatra kako je pandemija izazov kakvog Njemačka ranije nije poznavala

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi strože mjere u borbi protiv koronavirusa nakon Božića. To je jasno dala do znanja na jučerašnjem sastanku u Bundestagu.

– Trgovine odjeće bi trebalo zatvoriti do 10. januara, školske praznike treba produžiti ili školsku nastavu nastaviti digitalnim putem. Adventski štandovi s kuhanim vinom, koliko god bili važni i lijepi za božićno vrijeme, sad ne pomažu. Važno je da porodice proslave Božić, ali i da budemo oprezni. Ako se nekome dogodi da mu ovaj Božić bude posljednji s bakom ili djedom, mogao bi imati osjećaj da nije dovoljno učinio jer nije smanjio kontakte ili se pridržavao mjera. To ne želimo dopustiti – poručila je Angela Merkel te istaknula kako i dalje smatra pogrešnim otvaranje hotela zbog rodbine koja stiže u posjetu za Božić.

Podsjetila je na sastanak s premijerima njemačkih država održan 29. septembra kad je u jednom danu bilo 1.827 slučajeva, 352 zauzeta kreveta za intenzivnu njegu i dvanaest mrtvih. Sada je to 20.815 slučajeva, 3.500 više nego prije sedam dana, 4.257 zauzetih kreveta za intenzivnu njegu i 590 smrtnih slučajeva.

Iz ovoga se zaključuje jednostavno: “Broj kontakata je previsok, smanjenje kontakata nije dovoljno”.

Kancelarka smatra kako je pandemija izazov kakvog Njemačka ranije nije poznavala.

– Ova posebna situacija zahtijeva posebno djelovanje. Vladina zadaća je ublažiti posljedice pandemije i osigurati socijalnu koheziju – rekla je Merkel.

Prema medijskim izvještajima, savezne države pod vodstvom CDU-a žele pokrenuti sazivanje konferencije premijera njemačkih saveznih država. Kako izvještavaju Ntv i RTL, pozivajući se na krugove iz vlada saveznih država, premijeri će se sastati u nedjelju kako bi razgovarali o pooštravanju “zaključavanja”.

Nakon Nacionalne znanstvene akademije Leopoldina, sve je više političara koji se zalažu za drastična ograničenja u borbi protiv velikog broja infekcija nakon Božića. Premijer Sjeverne Rajne -Vestfalije Armin Laschet rekao je Njemačkoj agenciji dpa kako je potreban pravi preokret godine kako bi se razvila perspektiva prema većoj normalnosti.

Od Božića do kraja praznika u Novoj godini, Njemačka će najvjerovatnije biti pod “Lockdownom”. Šteta za mogućnosti obrazovanja djece, kao i za privredu i radna mjesta manja je nego u bilo koje drugo doba godine. Udruženje njemačkih gradova, vrijeme za “zaključavanje” nakon Božića također smatra idealnim. Vodeći njemački virolozipozivaju na zaključavanje prije Božića i upozoravaju na posljedice popuštanja na božićne dane.