Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjećanje na braću Fikreta i Safeta Kadića

fikret i safet kadic – godisnjica

Na šehidskom mezarju Kovači danas je obilježena godišnjica pogibije braće Fikreta i Safeta Kadića, koji su 1992. godine poginuli na cesti kod nekadašnje „Božića pumpe“ u novogradskom naselju Briješće, braneći ovo naselje od prodora agresorskih snaga iz Rajlovca.

Tim povodom delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Općinskog vijeća Novi Grad boračkih udruženja i članovi porodice poginulih položili su cvijeće na mjestu pogibije dvojice hrabrih sinova.

Braća Kadić bili su istaknuti borci grada i Armije RBiH, članovi Zelenih beretki i organizatori otpora u općini Novi Grad. Fikret je bio prvi komandant Druge viteške brigade i istaknuti sportista, višestruki držvani prvak u boksu.

Na Kovačima su se danas okupili rodbina, prijatelji i saborci rahmetli Kadića, kao i predstavnici Bokserskog saveza BiH, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja KS-a i Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Među prisutnima je bio i Rifat, brat rahmetli Fikreta i Safeta, a o njihovom herojstvu govorio je Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

„Na lokaciji kod nekadašnje “Božića pumpe“ u Briješću agresor iz pravca Rajlovca pokušao je ovom cestom spojiti se sa Lukavicom, u namjeri da se grad presječe na dva dijela. Tu namjeru su prepoznali patriote braća Fikret i Safet i sa svojim saborcima su ovdje došli da to spriječe. U toj akciji koja se odigrala 4. juna 1992. godine, agresor je zaustavljen, ali su oni nažalost dali svoje živote. To su bila dvojica istaknutih sportista i patriote, kojih se danas sjećamo i odajemo im počast dvojice hrabrih sinova i uvijek ćemo ih se sjećati“, rekao je Delalić.

„Moja braća su došli u ispomoć da se spriječi akcija prodora agresora iz Rajlovca, ovdje nije bilo nikakvog zaklona i poginuli su u unakrsnoj vatri“, ispričao je Rifat Kadić.

Izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da se dešavanja iz perioda 1992 – 1995. godine ne izučavaju u školama, ističući da se u nastavni proces obavezno treba uvesti izučavanje naše historije. Samo na taj način bi buduće generacije imale mogućnost saznati pravu istinu o dešavanjima koja su nas zadesila u periodu od 1992. do 1995. godine.

Nakon polaganja cvijeća delegacije su posjetile mezar braće Kadića i rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, gdje je proučena Fatiha i Dova.