Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlamentarna Skupština BiH

Sjećate li se Karadžićevog govora iz ‘91.? Danas se sa iste govornice obratila njegova kćerka

sonja-karadzic-radovan

Karadžić je u oktobru 1991. godine pred Skupštinom poslao prijetnje koje će se nekoliko mjeseci kasnije i ispuniti

Svi stanovnici Bosne i Hercegovine i dan danas se dobro sjećaju zloslutnog govora koji je pred Skupštinom BiH održao bivši predsjednik Republike Srpske i osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Karadžić je u oktobru 1991. godine pred Skupštinom poslao prijetnje koje će se nekoliko mjeseci kasnije i ispuniti.

– Nemojte misliti da nećete odvesti BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak. Jer muslimanski se narod ne može obraniti ako bude rat ovdje – rekao je tada Karadžić.

Sa iste te govornice, obratila se danas njegova kćerka, Sonja Karadžić-Jovičević, ali u nešto drugačijem ozračju.

Naime, uradila je to u okviru projekta Evropske unije pod nazivom Twinning – “Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima evropskih integracija”.

Karadžić-Jovičević, koja se obratila u ime Narodne Skupštine Republike Srpske, naglasila je značaj učešća entitetskih parlamenata u ovom Twinning projektu.

Projekat u vrijednosti 2,3 miliona eura, koji će u naredne dvije godine obuhvatiti Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Skupštinu Brčko Distrikta, kao i skupštine kantona, provest će konzorcijum kojeg će činiti Narodna skupština Mađarske, Parlament Austrije i Hrvatski sabor.