Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koalicija država!

Sjećate li se šta je Fadil Novalić obećao 2016. godine?

novalic11 (1)

No, ko je Novalićev učitelj u bacanju lažnih obećanja u dalj?

Pozivamo Tužilaštvo i istražne organe da ispitaju sve moguće malverzacije u nerealiziranim projektima koje je u ime Vlade Federacije BiH vodilo Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH, stoji u saopštenju “Koalicije Država!”.

– Poznato nam je da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet zbog sumnje na postojanje određenih krivičnih djela na projektu tunela Hranjen jer je probijeno tek nešto više od trećine glavne tunelske cijevi, dok su gotovo sva sredstva, više od 80 miliona maraka potrošena. Postoji i politička odgovornost, ali vladajuća struktura samo brine kako da potroši javni novac, bez da realizira ono što je trebala. Očito nas sličan problem čeka i na dionici autoceste Tarčin – Ivan jer rokovi za završetak radova neće biti ispoštovani. Neko mora krivično odgovarati, a neko i politički.

– Federalni premijer Fadil Novalić je 2016. izjavio: “Ukoliko se usvoje akcize, završit ćemo autoput za 6-7 godina”. Prošlo je taman toliko. Ni kilometra autoputa Novalićeva Vlada nije pustila u saobraćaj za 7 godina!

– No, ko je Novalićev učitelj u bacanju lažnih obećanja u dalj? Bakir Izetbegović je 2018. izjavio: “Dovršit ćemo izgradnju autocesta na trasi 5c, izgraditi autoput Sarajevo – Beograd”. Četiri godine ni milimetra se nije pomjerilo, nego su svi projekti završili u korupciji i trebaju biti predmet istražnih organa.

– Na Koridoru 5c izgrađeno je stotinjak kilometara autoputa. U Hrvatskoj su za samo 10 godina napravili oko hiljadu kilometara autocesta i cesta za brzi saobraćaj. Kapitalni i infrastrukturni projekti u Bosni i Hercegovini grade se sporo, zbog nestručnosti gubimo arbitraže, plaćamo penale kao sa projektom hidroelektrana Vranduk, a najviše novca opet pojede korupcija i direktori javnih preduzeća koji daju poslove vlastitim firmama. Mi u Koaliciji Država! vjerujemo da projekte u cestogradnji i sve druge kapitalne projekte trebaju voditi novi ljudi. Novca ima, ako se ne krade, poručili su iz “Koalicije Država!”.