Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalni parlament

Sjednica će biti otkazana: HDZ ne dopušta oporezivanje kladionica?

parlament fbih222

I SBB je, nezvanično se saznaje, bio protiv amandmana koji se odnose na izdvajanje za nezaposlenost

Šesta redovna sjednica Predstaničkog doma FBiH, koja je trebala biti održana danas, bit će otkazana.

Nezvanično to saznaje Agencija Patria.

Kako saznajemo, HDZ-u je problem jedan od amandmana koji se odnosi na oporezivanje kladioničarskih dobitaka, koji do sada nisu bili oporezivani. Naime, do sada su oporezivani samo dobici preko 100 KM.

I SBB je, nezvanično se saznaje, bio protiv amandmana koji se odnose na izdvajanje za nezaposlenost. U prijedlogu amandmana, kako kažu izvori iz Vlade i FBiH, izdvajanje za nezaposlenost je sada 1,5 posto, dok se po prijedlogu to izdvajanje smanjuje za 0,5 posto.

Na šestoj redovnoj sjednici planirane su sljedeće tačke: Prijedlog Zakona o doprinosima, Prijedlog Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH, Prijedlog Zakona o Registru finansijskih izvještaja.

U nastavku pete redovne sjednice, Strategija zapošljavanja u Federaciji Bih 2018-2021 nije dobila podršku Zastupničkog doma FBiH.

Primjedbe zastupnika na Strategiju bile su usmjerene na isljučenost IT sektora iz strategije i njenu zastarjelost.

“Strategiju je usvojila Republika Srpska, a to je i preduslov za usvajanjen strategije na državnom nivuo. Evropska komisija tražila je usvajanje strategije, a Vlada FBiH je ovu strategiju usvojila krajem prošle godine. Meni je zaista žao što je prošlo toliko vremena. Strategija treba da ojača posredovanje u zapošljavanju i politiku zapošljavanja. Mladi su u strategiji izdvojeni kao posebna strategija”, rekao je resorni ministar Vesko Drljača.

Zastupnici su skoro jednoglasno podržali prihvatanje zajma po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj i BiH za projekat “Energetska efikasnost – dodatno finansiranje”.

Podržan je i izvještaj o izvršenju Bzudžeta FBiH, dok je Program prereatruktiranja energetskog sektora FBiH povučen s dnevnog reda.

Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2018. godinu također je dobio podršku.

Potom je data jednosatna pauza.