Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iako još uvijek nije zakazana

Sjednica Drugostepene disciplinske komisije Gordani Tadić neće biti otvorena za javnost

gordana-tadic (1)

Advokat Vlado Adamović je potvrdio za BIRN BiH da je zatražio izuzeće članova Drugostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića, kao i predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije te obje potpredsjednice – Sanele Gorušanović-Butigan i Biljane Simeunović

Sjednica Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) po žalbi na odluku kojom je Gordani Tadić u prvostepenom postupku izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, još uvijek nije zakazana, ali i kad bude, neće biti otvorena za javnost, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Sjednice Drugostepene disciplinske komisije nisu javne, osim ukoliko, u skladu sa Zakonom o parničnom postupku, ne bude otvorena rasprava u predmetu pred Drugostepenom disciplinskom komisijom, o čemu odlučuje komisija”, naveli su u VSTV-u, ali nisu odgovorili kada se očekuje zakazivanje sjednice na kojoj će raspravljati o žalbi Tadićeve.

Advokat Vlado Adamović je potvrdio za BIRN BiH da je zatražio izuzeće članova Drugostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića, kao i predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije te obje potpredsjednice – Sanele Gorušanović-Butigan i Biljane Simeunović.

Izuzeće Švrake, prema Adamoviću, zatraženo je zbog činjenice da je bio u centrali Stranke demokratske akcije (SDA), o čemu, kako tvrdi, postoje materijalni dokazi, a što je, dodaje, i javno objavljeno. Drugi član, Šabić, ne bi trebao biti u komisiji, smatra on.

“Predsjednik i obje potpredsjednice VSTV-a su bili na sjednici Privremene istražne komisije Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, gdje se raspravljalo o CMS sistemu i njegovoj upotrebi u Tužilaštvu BiH, iznosili su se stavovi, a upravo je raspodjela predmeta putem CMS-a stavljena na teret Gordani Tadić tužbenim zahtjevom, dok se krajnja žalba podnosi Vijeću”, kazao je Adamović.

On je dodao da je izuzeća zatražio zbog fer i pravičnog postupka, te kako bi se sačuvala objektivnost i spriječila pristrasnost.

Iz VSTV-a su u odgovoru BIRN-u BiH naveli da je rok za postupanje po zahtjevu za izuzeće osam dana od dana prijema zahtjeva. Ovaj rok, kako su naveli, propisan je Poslovnikom VSTV-a, po kom nije dozvoljena žalba na odluku o izuzeću.

Prvostepena komisija VSTV-a je krajem jula donijela odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost Tadić za prekršaje “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća”.

Prema tužbenom zahtjevu, Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Tadić je na teret još stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Iz VSTV-a su nedavno saopćili da su drugostepene disciplinske komisije sastavljene isključivo od članova VSTV-a BiH, te da je izmjena članova komisija moguća samo u slučaju zahtjeva za izuzeće pojedinih članova i njegovog usvajanja.

Pojasnili su i da nakon završetka postupka pred prvostepenom disciplinskom komisijom, u slučaju uložene žalbe i dostavljanja žalbe na odgovor suprotnoj strani, inicira se drugostepeni disciplinski postupak te da tada, kao i u prvostepenom postupku, Sistem za automatsko upravljanje disciplinskim predmetima (DKCMS) dodjeljuje u rad predmet jednoj od drugostepenih disciplinskih komisija.