Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Sjednica Parlamenta BiH nije održana, HDZ i stranke iz RS-a opet blokiraju institucije

parlament bih fena (1)

Na sjednicu se odazvao 21 zastupnik i za održavanje sjednice nedostajao je jedan zastupnik

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) zakazana za četvrtak, 31. marta, nije održana zbog nedostatka kvoruma, piše Radio Slobodna Evropa.

Na sjednicu se odazvao 21 zastupnik i za održavanje sjednice nedostajao je jedan zastupnik.

Na sjednicu nisu došli zastupnici stranaka iz entiteta Republika Srpska, ali ni zastupnici iz kluba Hrvatskog narodnog sabora, odnosno Hrvatske demokratske zajednice.

“To konstatujem sa žaljenjem s obzirom na veliki broj važnih i ozbiljnih materijala koji su bili na dnevnom redu. Tu je bila i tema vezana za BHRT, kao jednog od stubova državnosti Bosne i Hercegovine. Neki su odlučili da ne dođu na sjednicu. Oni će protumačiti svoje stavove, kao i svako od nas. Vidimo se neki naredni put”, kazao je predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić, zastupnik stranke Narod i Pravda.

Dodao je da je ” iskreno iznenađen odlukom HDZ-a da bojkotuje sjednicu s ovako važnim dnevnim redom”.

Predsjednik SDP-a i državni parlamentarac Nermin Nikšić kazao je da su parlamentarci koji dolaze iz RS-a bili u zgradi i čekali da vide da li će biti kvoruma.

“Oni bi ušli u salu da je trebalo glasati, tako bi srušili prijedlog da osudimo agresiju Rusije na Ukrajinu”, ustvrdio je Nikšić.

Lider opozicijske Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović nije želio konkretno odgovoriti zašto njihovi zastupnici nisu ušli u parlamentarnu dvoranu.

“Cilj, našeg kluba prije svega, i članica SDS/PDP/DNS (Partija demokratskog progresa, Demokratski narodni savez) je da imamo odgovornost i da budemo odgovorni. Da u svakom slučaju za one neke ključne tačke koje se tiču životnih pitanja, unapređenja standarda i podrška BiH, damo doprinos i glasamo, ali da budemo protiv odluka koje su protiv interesa naše politike koju vodimo i RS”, kazao je Šarović.

Osim nekoliko prijedloga izmjena zakona, na predloženom dnevnom redu bilo je i više prijedloga zaključaka i rezolucija kojima se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu i traži, između ostalog, uvođenje viza ruskim državljanima, uključujući i diplomatama.

Zastupnici su kao tačke dnevnog reda predložili i suspendiranje Rusije iz Vijeća za provedbu mira u BiH kao i upućivanje financijske i druge pomoći ukrajinskim državljanima.

Na ovoj sjednici trebalo se glasati i o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prošlu, 2021. godinu