Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica vlada BiH i Srbije: Unaprijediti privredne odnose

BiH

aa_picture_20151104_6712322_web

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije, razmatrajući aktivnosti u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pokrenuli su aktivnosti za unapređenje prekogranične saradnje, s ciljem upravljanja čvrstim otpadom u slivu rijeke Drine, o čemu će se razgovarati i sa Vladom Crne Gore.

Zaključeno je to na prvoj zajedničkoj sjednici vlada Bosne i Hercegovine i Republike Srbije koja se pod predsjedavanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjednika Vlade Srbije, Denisa Zvizdića i Aleksandra Vučića, održava u Sarajevu.

sjednica vlada bih i srbije (2)

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, na sjednici je dogovorena saradnja u oblasti razmjene i prenošenja iskustava u oblastima mitigacije i usklađivanja nacionalnog sa EU zakonodavstvom u oblasti klimatskih promjena, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Na sjednici je naglašena potreba što skorijeg zaključivanja memoranduma o unapređenju poljoprivredne saradnje između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Razmatrajući aktivnosti u oblasti energetike, dogovorena je i daljnja aktivnosti na izgradnji elektroenergetske interkonekcije – 110 kV dalekovoda Ljubovija – Bratunac.

Dogovoreno je da se formira međuvladina ekspertska komisija koja će u saradnji sa entitetima u BiH sačiniti konkretan plan aktivnosti.

Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srbije su također razmotrili inicijativu za regulisanje međusobnih odnosa vezano za naknade za potopljeno zemljište u toku rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije (HE Bajina Bašta i Zvornik), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

[yuzo_related]

Na prvoj zajedničkoj sjednici dviju vlada istaknuta je potreba rješavanja problema u vezi sa mjestima pogodnim za ilegalni prelazak državnih granica BiH i Srbije. Razgovarano je i o intenziviranju policijske saradnje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Naglašena je potreba unapređenja saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u regionalnim projektima iz oblasti energetike, zaštite prirodne okoline, zaštite od prirodnih nepogoda i zajedničko apliciranje za grant sredstva unutar Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF).

Fokus će biti na jačanju institucionalne saradnje formiranjem većeg broja zajedničkih privrednih društava, kroz intenziviranje institucionalnih kontakata i kroz saradnju u oblasti promocije investicija i izvoza i privlačenja direktnih investicija.

Na prvoj zajedničkoj sjednici vlada dviju zemalja, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, razgovarano je o zaključivanju bilateralnih sporazuma o regionalnoj saradnji sa državama koje su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s ciljem povećanja obima saradnje između tih država, u roku od dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na prijedlog ministrice bez portfelja zadužene za evropske integracije u Vladi Republike Srbije razgovarano je o implementaciji Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Na sjednici je razgovarano o planiranju i realizaciji infrastrukturnih projekata sa Jedinstvenog pregleda infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju, a koji se planiraju za finansiranje iz sredstava EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

sjednica vlada bih i srbije (3)

Članovi dviju vlada razgovarali su i o prekograničnoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Srbije. U tom kontekstu ukazano je na potrebu izrade što većeg broja programa prekogranične saradnje koji bi se izrađivali po istoj metodologiji, a kojima bi se povlačila veća finansijska sredstva.

Na prijedlog resornih ministarstava, razmatrana je Informacija o saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u provedbi „Strategije razvoja sistema upravljanja vazdušnim saobraćajem u Bosni i Hercegovini“ te aktivnosti na usaglašavanju teksta nacrta novog bilateralnog sporazuma o drumskom saobraćaju.

Vijeće ministara BiH i Vlada Srbije razmatrali su mogućnosti unapređenja željezničkih infrastrukturnih veza između Srbije i Bosne i Hercegovine, odnosno uspostavljanje direktne željezničke linije između Beograda i Sarajeva.

Na prijedlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, razmatrane su mogućnosti za unapređenje putnih infrastrukturnih veza između Srbije i Bosne i Hercegovine, sa prijedlogom da putni pravac Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica-granica sa BiH i dalje kroz BiH, bude nominovan za uključivanje u ažuriranu, sveobuhvatnu mrežu Transportne opservatorije Jugoistočne Evrope.

Na sjednici je razgovarano i o izradi međudržavnog sporazuma za izgradnju i otvaranje novog graničnog prelaza između Srbije i BiH, na lokaciji Ljubovija – Bratunac, kao i mogućnostima za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji BiH, u dijelu Republike Srpske i izgradnji pristupne saobraćajnice.

aa_picture_20151104_6711146_web

Na Prvoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, na prijedlog Ministarstva odbrane BiH, razgovarano je o unapređenju saradnje u oblasti razminiranja i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava te o vojnoobrazovnoj saradnji, kao i o potvrđivanju staža osiguranja nastalog u Republici Srbiji za bivše pripadnike JNA i VP 3001 Beograd.

U Sarajevu je u toku prva zajednička sjednica vlada BiH i Srbije. Delegacija Vlade Republike Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem sinoć je doputovala u glavni grad BiH, gdje je jutros dočekana uz najviše počasti ispred zgrade institucija BiH. Delegaciju je dočekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Nakon sjednice bit će upriličeno potpisivanje sporazuma i protokola i konferencija za novinare.