Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Bosić se sastao s Vučićem: Stabilnost regiona interes i RS-a i Srbije

04/11/2015

Mimo utvrđenog protokola posjete Sarajevu, premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros u zgradi institucija BiH sa Mladenom Bosićem, potpredsjednikom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS).

Nakon razgovora sa Vučićem, Bosić je kazao kako su zajedno zaključili da je stabilizacija regiona u ovom trenutku najvažnija, javlja Anadolu Agency (AA).

Bosić je istakao da je, iako to protokolom nije bilo planirano, želio iskoristiti priliku da čuje od Vučića kakvo je njegovo generalno viđenje situacije u regionu.

“Nakon sastanka sam se uvjerio da smo na istom fonu. Tvrdimo da je stabilnost u regionu nacionalni interes i Republike Srpske i Srbije. Trebali bismo da se okrenemo razvoju i izlasku iz ovog decenijskog blata stagnacije i da je neophodno biti u što boljim odnosima sa svojim komšijama”, rekao je Bosić.

Naglasio je kako je posjeta premijera i članova Vlade Republike Srbije Bosni i Hercegovini izuzetno važna poruka.

“Bilo je lijepo gledati izvođenje himne Bože pravde u centru Sarajeva, ispred institucija BiH. Moramo se priviknuti jedni na druge i okrenuti se budućnosti, a ne gledati u prošlost. Sva ova dešavanja oko sastanka dvije vlade nisu nikako na štetu Republike Srpske. Od ovoga RS može imati samo korist ukoliko Srbija bude jača, odnosno ako bude zemlja koja sarađuje sa susjednim državama. Ovo je pozitivna posjeta koja nosi takve poruke. Moglo se vidjeti da je u političkim krugovima Vučić naišao na iskren prijem, jer su svi svjesni da je interes i Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH da se odnosi stabilizuju i da konačno počnemo govoriti o zajedničkom interesu”, kazao je Bosić.

Dijelu sastanka između Vučića i Bosića prisustvovao je i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. No, o čemu se razgovaralo u tom dijelu sastanka, Bosić nije želio otkriti.

Premijer Srbije se poslije sastanka uputio na zajedničku sjednicu njegove i bh. vlade, ne želeći davati izjave.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.