Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Talibani kamenovali mladu Afganistanku zbog preljuba (VIDEO)

kamenovanje_RFE

Radio slobodna Evropa je objavio videozapis kamenovanja 19-godišnje Afganistanke u središnjoj provinciji Ghor. Dvominutni zapis prikazuje grupu muškaraca kako baca kamenje na mladu ženu zakopanu u zemlju. Mogu se vidjeti i promatrači koji su mučnu scenu snimali mobilnim telefonima dok djevojka zapomaže.

[yuzo_related]

Mjesni dužnosnik Mohammad Zaman Azimi za okrutno smaknuće krivi talibanske militante. Prema njegovim riječima, 19-godišnja Rokhshana je kamenovana do smrti pod optužbom predbračnog seksa s 23-godišnjim zaručnikom Mohammadom Gulom koji je kažnjen bičevanjem.

Nejasno je zašto je žena dobila strožu kaznu, iako je poznato da su talibanski religijski sudovi blaži prema muškarcima.

Azimi je rekao da je kazna izvršena u selu Ghalmin izvan glavnog provincijskog grada Firoz Koh. Mladi par je navodno pobjegao od svoje porodice u nastojanju da pronađe mjesto za udaju.

Provincijska guvernerka Seema Joyenda, jedna od dvije guvernerke u Afganistanu, kaže da je riječ o “prvom, ali vjerovatno ne i posljednjem” takvom incidentu u Ghoru ove godine.

“Žene generalno imaju problema diljem zemlje, ali u Ghoru prevladavaju konzervativniji stavovi,” rekla je za AFP.

BBC piše da su slična smaknuća učestala u Afganistanu. Žena s imenom Farkhunda je u ožujku divljački prebijena i potom zapaljena u središtu Kabula nakon što je krivo optužena da je spalila Kuran. Ubistvo je izazvalo proteste u Afganistanu i osude u svijetu.