Sjednica VSTV-a BiH zakazana za 15. i 16. novembra

vstv222

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 15. i 16. novembra sjednicu na kojoj će, između ostalog, biti razmatrana implementacija Akcionog plana za provedbu odluka Ustavnog suda BiH.

Na dnevnom redu sjednice VSTV-a BiH je i Prijedlog izmjena i dopuna Uputstva za izradu planova za riješavanje predmeta ratnih zločina u tužilaštvima, što je sačinjen u sklopu realizacije Projekta unapređenja rada na predmetima ratnih zločina u BiH.

Istovremeno, članovi Vijeća trebali bi razmotriti žalbu na odluku Drugostepene komisije VSTV-a u predmetu ‘Goran Salihović’ po kojoj bi on trebao biti smijenjen s pozicije glavnog tužitelja i ostati tužitelj Tužiteljstva BiH, saznaje Fena u VSTV-u BiH.

Također, VSTV će se očitovati u vezi s dnevnim redom Konferencije „Pravosuđe – Trenutno stanje i perspektiva s akcentom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala“.

Na sjednici ovog regulatornog tijela bit će, kako je planirano, donesen i određeni broj odluka o imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija u BiH.