Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Država za poželjeti

Sjednicu Parlamenta BiH dogovorili “telefonom”, Krišto se “odljutila”

parlament bih

Šafik Džaferović dao je punomoć Amiru Fazliću, i to sve da bi se izbjegle eventualne blokade, a onda se sve okonča vrlo lako

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) bit će održana u četvrtak, 6. decembar 2018. godine u 12 sati u Sarajevu.

Ovakva naizgled tehnička informacija dugo se čekala, jer je na sjednici Kolegija Borjana Krišto (HDZ BiH) prije 10-tak dana kazala da je rano govoriti o terminu sjednice. Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma tada je ovakav potez Krišto nazvao političkim i svojevrsnim bojkotom, a onda je i sam Bosić zaprijetio da više neće dolaziti na sjednice Kolegija, jer mu je istekao mandat. S obzirom na dešavanja u SDS-u bilo je sasvim razumljiv ovakav stav.

Šafik Džaferović dao je punomoć Amiru Fazliću, i to sve da bi se izbjegle eventualne blokade, a onda se sve okonča vrlo lako.

Telefonski se usuglasi da će se konstituirajuća sjednica održati 6. decembra. Isti onaj datum koji je krajnji kada je riječ o poštivanju Ustava, a isti onaj za koji je Krišto kazala da „ne mora objašnjavati zašto joj ne odgovara“!?

Sada se ispostavilo da je Krišto ispoljila svoj revolt činjenicom da Dragan Čović nije izabran u Predsjedništvo BiH, pa se malo poigrala procedurama i pravilo da se na Kolegiju mora postići konsenzus.

Politika se u BiH sve više svodi na „zabrini da bi vladao“ i populističku priču koje je sve više. Političari nikako da shvate da su uposlenici koje plaća narod i da su dužni njima polagati račune.

Inače, tog 6. decembra poslanici će na sjednici dati svečane izjave, a bit će izabrani i predsjedavajući Predstavničkog doma i njegovi zamjenici.

Planiran je i izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Uručivanje uvjerenja o dodjeli mandata održat će se u 11 sati u Bijeloj sali, a nakon toga bit će održano upoznavanje poslanika sa sistemom elektronskog glasanja.