Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeverna Koreja narušila nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a

north-korea

Lansiranjem balističke rakete, Demokratska Narodna Republika Koreja je danas narušila nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući i rezoluciju 2321 usvojenu u novembru 2016. godine, saopćeno je iz Ureda glasnogvoornika visoke predstavnice Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku Federice Mogherini.

Kako je navedeno, sjevernokorejsko nepoštivanje međunarodnih obaveza je provokativno i neprihvatljivo. Sjeverna Koreja mora obustaviti sva lansiranja koja koriste tehnologiju balističkih raketa i odustati od svih programa testiranja balističkih projektila na kompletan, povjerljiv i ireverzibilan način, kako to zahtijeva Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

– Apelujemo na Sjevernu Koreju da ne povećava tenzije ubuduće, te da se ponovo uključi u kredibilan i smislen dijalog sa međunarodnom zajednicom, posebno u razgovore sa predstavnicima šest zemalja – stoji u saopćenju.

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogherini razgovarat će narednih dana sa ministarima vanjskih poslova međunarodnih partnera s ciljem daljne diskusije o međunarodnom odgovoru.