Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skaka: Sarajevo je pobijedilo velike sile i živjeće još dugo

skaka – polaganje cvijeća

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva nakon odavanja počasti i polaganja cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, povodom Dana grada naglasio je da Sarajevo uvijek prevaziđe samog sebe i da je kroz dugu istoriju pobijedilo velike sile i da će on živjeti vječno, te je dodao da je potpuno oslobođen od fašizma, javlja Anadolu Agency (AA)

“U današnjem danu je puno simbolike. Prošlo je 555 godina od prvog spominjanja grada Sarajeva, kada je Isa-beg Ishaković krenuo u kreiranje nove urbane sredine. Zatim 72 godine od pobjede nad fašizmom i 25 godina od pobjede nad agresorima, koji su Sarajevo držali zatočeno, najduže u modernoj svjetskoj istoriji”, rekao je Skaka.

Tako da, naglasio je, Skaka ovo je zaista posebno bitan dan za grad Sarajevo.

“Poruka koju mogu poslati je da Sarajevo uvijek prevaziđe samog sebe. Kroz dugu istoriju smo pobijedili velike sile i velike napadače na grad i to govori da Sarajevo živi i da će živjeti još dugo godina. Sarajevo je otvoren, multietičan grad i iskreno se nadam da će takav ostati u budućnosti“, rekao je Skaka.

Skaka je predvodio delegaciju grada Sarajeva u kojoj su bili još njegovi zamjenici Ivica Šarić i Milan Trivić, zatim Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća… Počast su odale i delegacije pobratimskih i prijateljskih gradova: Budimpešte, Dubrovnika, istanbulske općine Fatih, Novog Pazara, Prata, Pule i Zagreba.

Među okupljenim građanima bio je učesnik Narodno oslobodilačkog rata 90-godišnji Salko Rizvić, koji je prvo bio član Ozrenskog partizanskog odreda, a zatim i borac Drugog majevičkog partizankog odreda i Prve majevičke brigade, koja je u maju 1945. godine završila rat u Sloveniji na Zidanom mostu. Sa saborcima je oslobodio dijelove Srbije, BiH, Hrvatske i na kraju Slovenije.

“Danas obilježavamo 6. april istorijski datum za Sarajevo i BiH. U ovaj grad je prvo ušla s Vratnika 16. muslimanska partizanska brigada, a u centar grada 21. romanijska. Zastavu brigade ratnu pronijela je Bosa Vasilić, partizanka moja drugarica koja je zajedno sa mnom bila u istoj desetini. Naše partizanske jedinice donijeli su slobodu Sarajevu, što se dugo vremena očekivalo, nakon četverogodišnjeg terora i ubistava svih simpatizera Narodno oslobodilačkog pokreta. Narod Sarajeva dočekao je svoje borce cvijećem, pjesmom i veseljem, ljubili su naše borce. Iako nisu bili naoružani kao neprijateljske jedinice, ali su znali da se bore i zašto se bore da bi oslobodili Sarajevo i cijelu BiH“, rekao je Rizvić.

Danas se obilježavaju dva jako važna datuma u istoriji Sarajeva, 6. aprila 1945. i 1992. godine. Prije 72 godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Decenijama kasnije, 6. aprila 1992. godine počela je opsada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u istoriji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete.

Programom obilježavanja Dana grada Sarajeva planirano je da se položi cvijeće i oda počast šehidima i poginulim braniocima na Šehidskom mezarju “Kovači“, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., mezarima ubijenih policajaca u Velikom parku, pred bistom Vladimira Perića – Valtera, Spomen-parku “Vraca“, Starom jevrejskom groblju, te gradskim grobljima.

Povodom 6. aprila od 14 do 18 sati na platou ispred BBI Centra održaće se zabava na otvorenom “Volim Sarajevo“, a prethodno na Baščaršijskom trgu “Kafa sa gradonačelnikom“. Građani i turisti će od 12 do 13 sati imati priliku da se druže sa gradonačelnikom Skakom i zamjenicima Trivićem i Šarićem i popiju bosansku kafu.

U večernjim satima program će biti zaključen u Vijećnici gdje će se sa početkom u 19.30 sati održati Svečana sjednica Gradskog vijeća. Na sjednici će biti uručena “Šestoaprilska nagrada“, koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima.