Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skandal na KCUS-u: Pogledajte “okršaj” na press konferenciji Sebije Izetbegović

BiH

sebija3 copy
Foto/Video: D. Begović

Direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) Sebija Izetbegović podrugljivim se tonom obratila novinarima na konferenciji za novinare u petak nakon što joj je reporterka Al Jazeere Balkans Nataša Kovačev postavila pitanje o broju liječnika koji su napustili tu zdravstvenu ustanovu.

Kad je Kovačev, koja je rođena u Srbiji i govori srpskim jezikom i ekavicom, što joj omogućuju pravila rada njezine informativne kuće, upitala o broju “lekara” koji su otišli s UKCS-a i je li moguće da nitko od njih ne govori istinu kada spominje mobing, Izetbegović je odgovorila pitanjem, oponašajući ekavicu: “Hoćete da vam kažem pojedinačno koliko lekara je otišlo?”

“Svi lekari su ostali u Kliničkom centru, a samo neki lekari su napustili Klinički centar […] Imam pravo da govorim lekari… Dakle, neki su lekari ili ljekari želeli ili željeli, potpuno ravnopravno, da izađu u javnost i imaju na to pravo. Mi smo dali javna saopćenja o tome, koja nisu moje mišljenje; to je mišljenje Direktorija i najboljih stručnjaka Kliničkog centra”, dodala je.

Na ironično pitanje ravnateljice Izetbegović reagirao je sarajevski novinar Avdo Avdić, koji je takvo ponašanje nazvao “fašističkim”.

Potom mu je zaprijećeno da će, “ukoliko se ne smiri”, biti udaljen s konferencije za novinare.

U jednom trenutku je Avdiću, dok je postavljao pitanje, poručila “nemojte drhtati”.

U snimku se čuje i kako je Izetbegović, nakon Avdićeve reakcije, rekla: “Šta je ovom čovjeku? Ovaj nije normalan.

Povodom ovog događaja reagovalo je i Udruženje “BH novinari” koje najoštrije je osudilo “neprimjereno i arogantno ophođenje” Sebije Izetbegović prema Nataši Kovačev.

Od Izetbegović zahtijevaju “hitno i javno izvinjenje” novinarki Kovačev te da “svoj odnos i komunikaciju sa novinarima i medijima svede u okvire profesionalnog postupanja, dostojnog javne funkcije koju obnaša”.

Istovremeno pozivaju medijske kuće i novinare iz Sarajeva da “bez odlaganja bojkotiraju svaki budući nastup i izjavu dr. Sebije Izetbegović sve dok se ne izvini novinarki Al Jazeere Balkans”.