Počinje 1. septembra

Školska godina neće biti odgođena, svi kantoni dali punu saglasnost

Okončan štrajk prosvjetara – djeca se vraćaju u školske klupe
29.11.2019., Zagreb - Nakon strajka ucitelja danas su se ucenici vratili u skolske klupe. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Kantoni će odrediti na koji način će se obavljati nastava – online, tradicionalno ili kombinovano

Nastava u Federaciji Bosne i Hercegovine u novoj školskoj godini počinje u skladu sa zakonom, to jest školskim kalendarom, uz mogućnost da se odluka revidira na osnovu procjene epidemiološke situacije.

“Nastava u Sarajevskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu počinje 1. septembra, dok u svim ostalim kantonima počinje 7. septembra”, kazala je pomoćnica ministra obrazovanja FBiH Nadija Bandić nakon današnjeg sastanka predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije sa predstavnicima Federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja.

Dodala je da je važno da svi učenici koji imaju neko hronično oboljenje ili žive u domaćinstvu sa osobama koje imaju hronično oboljenje, nisu u potrebi da pohađaju školu, ali odgojno-obrazovne ustanove moraju da im osiguraju alternativne metode nastave.

Kantoni će odrediti na koji način će se obavljati nastava – online, tradicionalno ili kombinovano, ali su dužni poštovati sve preporuke Kriznog štaba i epidemiološke mjere. U slučaju održavanja nastave u školama, preporučeno je da se ona odvija u manjim grupama, uz provjetravanje prostorija, dezinfekcijska sredstva, fizičku distancu i nošenje maski.

Prema riječima Gorana Čerkeza, pomoćnika ministra zdravstva FBiH za javno zdravlje, Zavod za javno zdravstvo je pripremio epidemiološke kriterije koji će biti primjenjivani u svim osnovnim i srednjim školama i na fakultetima gdje bude održavana nastava.

“Imamo punu saglasnost svih kantonalnih ministarstava. Trudimo se naći najbolji model s najmanjim rizikom za djecu, nastavnike i roditelje. Mislim da smo donijeli dobre odluke i da će sve mjere biti svugdje biti primjenjivane isto”, istakao je Čerkez.

Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja TK pojasnila je kako će se odvijati nastava ali i provoditi higijensko-epidemiološke mjere u školama. Dodala je da će roditelji imati mogućnost da odaberu na koji način će djeca pratiti nastavu da li online ili u redovnoj nastavi u odnosu na svoju djecu ako su hrinični bolesnici ili žive u domaćinstvu sa bolesnom osobom.

Anis Krivić, ministar obrazovanja KS kazao je da je sastanak bio uspješan i da je čuo mišljenje drugih kolega.

„Smatram dobrim da naša odluka i one sve epidemiološke mjere koje smo dobili od Zavoda za javno zdravstvo ostanu i mislim da će Federalni krizni štab biti u potpunosti u skladu s onim što smo u KS uradili. Mi smo odabrali kombinovani model u KS u ovom trenutku mislim da mi nećemo mijenjati model rada ostajemo pri kombinovanom modelu i da je najsigurniji po djecu“, kazao je Krivić.

Kazao je da je objavljeni plan realizacije nastave važeći za prve dvije sedmice nove školske godine.

„Ovaj plan se odnosi samo na ove dvije sedmice. Nakon toga očekujem neke druge probleme koji će se javiti i prije pojave smoga. Kada govorimo o smogu to je standarni problem s kojim se suočavamo ali sve ono što budemo mogli da poduzmemo mi ćemo svakako poduzeti. Sretan sam da odabrani model realizacije model za prve dvije sedmice će se u potpunosti ili u identičnoj formi uklopiti u epidemiološke mjere koje su donesene na nivou Federacije BiH”, kazao je Krivić.