Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba s koronom

Skoro hiljadu građana Sarajeva danas se vakcinisalo u Importanne Shopping Centru

20211226_2_51472052_71973016_Web (1)

Bitno je naglasiti da se na ovim punktovima vakcinišu osobe svih dobnih skupina, a najviše mladi ljudi

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo organizirao je i danas akciju “Vakcinacija prema građanima” u okviru pojačane kampanje za vakcinaciju građana protiv Covid-19.

Ovog vikenda vakcinacija je organizirana na punktu u Importanne Shopping Centru, gdje je nakon rekordnog odziva građana jučer i danas aplicirano ukupno 840 doza. Građanima su na raspolaganju bile vakcine Moderna, Pfizer i Sinopharm za prvu, drugu i treću dozu.

Vakcinacija u tržnim centrima počela je 6. novembra ove godine. Uzimajući u obzir da se u prethodnim vikendima vakcinacija vršila u velikom broju tržnih centara u Kantonu Sarajevo, ukupno je dosad na ovaj način vakcinisano oko 5.000 osoba.

Bitno je naglasiti da se na ovim punktovima vakcinišu osobe svih dobnih skupina, a najviše mladi ljudi.

Vakcinacija u Kantonu Sarajevo odvija se radnim danima i u domovima zdravlja, gdje se osim prve doze, vrši i revakcinacija, te davanje treće doze vakcine, u skladu s preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Treća doza svih vrsta vakcine su na raspolaganju svim dobnim skupima, kao i onima koji su primili prve dvije doze van Kantona Sarajevo, ali je prvo potrebno da prijave podatke o prve dvije doze u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Krizni štab Ministarstva zdravstva je pozivao građane na poštivanje mjera koje su na snazi, te ih prvenstveno podsjetio na obavezno nošenje maske i održavanje distance u zatvorenom prostoru.

Vakcinacija u tržnim centrima bit će nastavljena i u 2022. godini, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.